Nagy hamarjában (nem nagyon érek most rá, mert ma készül az évvégi bográcsos halászlé -a nagy hóban külön poén- pontyból, szürkeharcsából, amúrból), tehát:
Párolva, vajasan
Edénybe téve, rá forró, ecetes víz, 20 percig állni hagyod. Egyidejűleg sót, hagymát, babérlevelet, borsot, kaprot vízbe teszel és felforralod. A halat ecetestől belerakod és puhára főzöd. Olvasztott vajjal (nem margarinnal!!!) leöntve, párolt rizzsel, tartárral eheted.
Hagymásan sütve:
A filéket sózod, borsozod, reszelt hagymával megkebed és állni hagyod 1 óráig. Aztán meghempergeted hal fűszerkeverékes lisztben és kisütöd. Zsírban sült krumplival fini.
Citromosan:
Citromlevet összekeversz sóval, borssal, és (szabadon választott) zöldfűszerekkel (jó a kapor, petrezselyem, levendula, citromfű, majoranna, kakukkfű, csombor, rozmaring, vagy bármi amit szeretsz), ezzel kened be a filéket és legalább 2-3 órán keresztül állni hagyod. Utána kiveszed a pácból a halat, az edény alján maradt páclevet összekevered 2 tojássárgával (a fehérjét a fehérnépnek habcsókot sütni :))) és egy darabka vajjal. Ebbe a keverékbe mártva, majd zsemlemorzsába hempergetve süsd ki a halakat. Petrezselymes (vagy az általad szeretett zöldfűszeres) krumplival finom.
Üdv: dy