Elnézést, hogy belekotyogok. Ez nagyon érdekesen hangzik. A három tétel közül számomra a Biblia történelme és fennmaradása kevéssé jelenthet bizonyítékot arra, hogy egy mindenható és mindentudó lény sugallta (akármit jelent is ez a "sugallás", ez valahogy kicsit ködös nekem), hiszen a fennmaradása teljes mértékben összefonódott egy nagyon is világi, nagyhatalmú intézménnyel és annak fennmaradásával, és persze ezen az alapon a világon minden, ami sokáig fennmaradt, Isten közvetlen akaratából maradt fenn, hiszen ha Isten nem akarta volna, hogy fennmaradjon, nem maradt volna fenn stb. (csak szépen, körkörösen)...
Viszont a próféciák valóban - most már minden irónia nélkül - érdekesek. Sajnos, hézagos a műveltségem, ezért nem hallottam olyan, kellően konkrét bibliai jövendölésről, amely a maga konkrétságában beteljesült volna. A konkrétságot azért hangsúlyozom, mert rengeteg olyan "jövendölés" van, amelyről el lehet magyarázni, hopgy ez "nem lehet más", mint ez vagy az a későbbi esemény, de sajnos annyira homályosan vannak megfogalmazva, hogy sok minden egyébre is rá lehetne húzni őket.
Az ilyen kritikák hallatán pedig többnyire olyan magyarázatok szoktak jönni, hogy 1) "azokban az időkben még nem ismerték az antibiotikum, az atomfegyver, a mit tudom én mi fogalmát, ezért nem csoda, hogy ilyen bizonytalan módon voltak kénytelenek leírni" (egy mindentudó és mindenható lény sugallatáról beszélünk, kérem!), 2) a szent iratokban nem ugyanazt jelentik bizonyos szavak, mint a köznyelvben (innen aztán szabad a fantázia szárnyalása...)
Szóval elnézést, hogy már meg is előlegeztem az érveket és ellenérveket :-) De komolyan: melyek a kellően konkrét és beteljesült bibliai jövendölések, amelyek ily módon bizonyítják, hogy csak egy mindenható és mindentudó lény sugallhatta őket?