lillpa Creative Commons License 2005.12.22 0 0 2893

Ez igaz Daisydaisy! Ha valaki valóban csak egy hobbi uszkárt akar és később nem gondolja meg magát és nem akar mégis kölyköket a kutyájának (akit nem tenyésztési célból vett), akkor azoknak valóban jó egy olyan kutya, aki mondjuk nem a legjobban sikeredett. De akkor is fontos lenne, hogy minden kutyát nyilván tartsanak, akármilyen is. Nem könnyű dolgok ezek.

Pár napja mondta nekem egy lány: VAgy egy fél éves shitzuja, akinek egy év múlva már kölyköket akar. Pontosan azt mondta, hogy jövő karácsonyra már kiskutyákat szeretne a fa alá. Én mondtam neki, hogy az még nagyon korai lenne, minimum a 3. tüzelés és két éves kor alatt nem nagyon kéne. De nem, meg se hallotta, amit mondtam neki. Neki állítólag azt mondta vmi nagy okos, hogy 1 éves kor után már bátran lehet. És amúgy a kiskutya törzskönyv nélküli, olcsón vett. Valszeg nem egy odafigyelő, gondos kennelből származó.

Mert ugyanis egy jó uszkár kennelben is előjöhetnek kevésbé jó kutyák, simán. Egy átnőtt, vagy picinek maradt kutya, vagy akiket jobb ha a gazdi még sem visz kiállításra, mert fölösleges lenne erőltetni. Ezeket a kutyákat sokszor ezért esetleg olcsóbban adják. VAgy pl sokszor keverik a fekete és fehér színt. Ezt a fehér uszkárok javítása miatt. Így előjönnek a vegyes almok, ahol fekete és fehér is van. Általában a feketék itt már nem igazi feketék lesznek (kékek, fakóbbak), mert már túl sok a fehér ős a tkben. Ezeket a fekete kutyákat már nem szabadna tovább tenyészteni. És akkor ezeket a kölyköket el szokták adni sokkal olcsóbban, tk nélkül. Élő példát is tudok erre. Nekem is majdnem egy ilyen "nem igazi" feket uszkárom lett volna.

Előzmény: daisydaisy (2892)