Spillo egyetértek veled.
Goldhunter! Írtam neked emilt, nem válaszoltál. De most már tudom, hogy tk. nélküli a lányzó. Így mégsem tudok kant hozzá. De, ha nincs szűrve a szuka, ne fedeztesse az ismerősöd. Annyi beteg, rossz párosításokból származó kutya van. Egyesek csak azért fedeztetik a kis pici aranyos szukájukat, mert egyszer kell és hát milyen jó dolog lehet ez, babázni. Utálom az ilyeneket. Ezek az emberek nem is gondolják, hogy egy-egy tenyésztő mennyit fáradozik azon, hogy egészséges, jó idegrendszerű és a standardhoz egyező kutyákat sikerüljön összehoznia. És sokan nem is sejtik, hogy ez mekkora munka. Az uszkártenyésztés több mint száz évre nyúlik vissza. A fajtának múltja van, mondhatni "történelme" és fontos lenne, hogy ezt ne tegyük tönkre. Valamikor Magyarországon kiemelkedő uszkárállomány volt (ezt már én is csak az idősebbektől tudom). Ez sajnos mára kicsit, leromlott. Reménykedem benne, hogy egyszer majd újra kicsit közelebb kerülünk a tophoz. Ha nem is lesz olyan sok uszkár mint régen, de legalább az a kevés legyen jó minőségű.
Ezért lenne fontos, hogy aki uszkár mellett dönt, akkor az ne sajnálja rá a pénzt azt mondva, hogy "engem nem érdekel a törzskönyv, meg hogy hogy néz ki, nekem csak uszkár kell..." Ha már ezt a fajtát választja, akkor a fajta becsületét is vegye meg. Kevés tenyésztő van Magyarországon. De azért van egy-kettő akiktől lehet nagyon jó egészséges, jó temperamantumú szép kuyát venni. Lehet, hogy néha kell egy kicsit várni, hónapokat, vagy egy évet. De azt hiszem, ha valaki komolyan gondolja, akkor az nem lehet akadály.
Pár éve nekem is az volt a fontos, hogy egy jó helyről egészséges kutyát vegyek, egy becsületes, gondos tenyésztőtől. 8-9 hónapot kellett várnom, mire haza vihettem Pannit. Utólag látom, hogy nagyon jól döntöttem és jó, hogy nem vettem meg az első uszkárt az első telefon után.
Tévé... :)) Érdekes dolog ez. Az első fehér törpémet egyáltalán nem érdekelte a tévé. A mostani fekete közepem gyakran figyeli a tévét. És valóban az állatos műsorokat szeretni a legjobban, de leges legjobban azokat a műsorokat amiben kuyák vagy uszkárok vannak. Megvan nekem videón egy-két uszkár klubkiállítás, amikor azt néztem, nagyon cuppant a képernyőre.
Sőt még eleinte, ha a szg-en is uszkárokat (főleg feketéket) nézegettem, azokat is megszagolgatta.