Egy honapig remalmaim voltak, pedig egy akkor szazotven eves tetemrol volt szo...
Hihetetlen. De hogyan is gondolod, hogy elhiszem, ha nem tudsz nekem errol valami hiteles es irasos+kepi bizonyitekot mutatni?
nem kell hinni. Anno akkoriban rendeztek a kornyek temetojet es a halott egy koztiszteletben allo csalad ose volt, igy gondoltak, hogy atkerul a csaladi kriptaba. Akik ezt az "exhumalast" csinaltak, regeszek, ugy veltek, hogy teszthalottkent temettek el, aki a levegohiany miatt magahoz tert es arra dobbent ra, hogy zart terben van es probalt szabadulni. A magahoz tert nem azt jelenti, legalabbis szerintuk, hogy tudatos allapotban volt, inkabb csak motorikusan probalt szabadulni. Mivel akkor meg nem gondoltam, hogy a latottakat bizonyitanom kell nem csinaltam fotokat rola, mint ahogy most tennem. Talan ha elmondom, hogy hasonlo esetekrol van beszamolo a torvenyszeki orvostanban (mas miatt olvastam, nem szakmam) akkor elhiszed. Foleg ha azt is elmondom, hogy voltak olyan idoszakok is a tortenelemben, hogy ha nagyon meg akartak allapitani, hogy valaki meghalt-e, akkor egy forro vaspalcat nyomtak a talpahoz. Ha nem ugrott fel, halott. Lattam ekes nemet nyelven irt halotti bizonyitvanyt, ahol a halal oka az volt, hogy "meghott".... szoval elhiszed, vagy nem: en lattam.
c, manapsag mar e sok, huszevvel ezelotti "halottat" is fel lehet tamasztani...
Azonban en nem idezojeles, hanem igazi halottrol beszelek, pl. Cezarrol.
Azok is igazi halottak voltak akkor, az akori orvosi ertelemben. De most mar vannak olyan regebben halottkent regisztralt esetek, amiket nem tekintenak annak. En arra akartam ramutatni, hogy amit esetlegesen kettoezer evvel ezelott halottnak mondtak (tudas hianyaban) azt manapsag mar arnyaljak. Te minek mondanal egy 22C fokos, merev eletjel nelkuli testet? Sem legzes, sem szivveres? Amikor ezzel kiserleteztek (1940-45 nemetorszag es anglia), akkor ezek eletbe valo visszaterese nulla volt, vagyis halottak (a kiserletek elejen, a vegen elegge szep eredmenyeket ertek el, igy sok pilota es tengeresz eletet meg lehetett menteni). Manapsag (par eve olvastam rola) ott tart a tudomany, hogy egy ilyen melyhutott testet 50-70%-ban visszahoznak.
Jezusra visszaterve: egy emberi test a kinzasok, stresszre tud ugy reagalni, hogy kataton allapotba kerul, amit ketezer eves tudassal nem lehet diagnosztikalni. Halott, mondjak ra. De a stressz elmulasara a test regeneralodik es eletre kell. (a eros hit, onszuggesszio stb. is elo tudja idezni a felhalott alapotot )
Persze ez ne erintse a HITedet, te hiszed, ami le van irva, en megprobalok a leirt esemenyekre szamomra logikus magyarazatot talalni.
Hmmm..., amit te irsz, azt kb. par millio ember meg tudja meg josolni rajtad kivul, de amit Jezus josolt meg, azt senki mas nem gondolta volna. Minden ember csodalta a templomot, es hittek, hogy az orokke fog allni.
Az, hogy sokmillio ember azt hiszi, hogy valami orokke fog allni (ami logikailag sem lehetseges) az meg nem azt jelenti, hogy ha valaki megjosolja, hogy le fog dolni, az isteni joslat. maximum logika, tapasztalas, vagy egyszeruen csak esszeru gondolkodas.
Erre jon Jezus, es mindenki megrokonyodesere azt mondja, hogy eljon az ido, amikor a templombol ko kovon nem marad. Az a kulonbseg kettonk kozott, hogy en a tortenelemben is latom Istent, te meg meg nem.
Igen.