A követelőző fiúÉlt egyszer egy fiú, aki nagyon szerette az édességeket. Mindig csokoládét, cukorkát és más hasonlókat kért az apjától. Az apa azonban szegény volt, és csak nagy ritkán engedhette meg magának, hogy finomságokat vegyen a fiúnak. De az fiú ezt nem értette, és minden nap édességet követelt az apjától.
Az apa sokat gondolkodott azon, hogyan nevelhetné le a fiát arról, hogy folyton nyalánkságokat kérjen. A városban, ahol laktak, élt egy bölcs öregember. Az apa gondolt egyet, és elhatározta, elviszi a gyereket a bölcs emberhez, hátha az le tudja beszélni a fiút az édességekről.
Elmentek hát az öregemberhez. Az apa így szólt:
- Uram, tudom hogy te bölcs ember vagy! Kérlek, beszéld le a fiamat arról, hogy folyton édességet kérjen, mert én szegény vagyok, és nem tudom azokat megvenni neki!
Az öregember zavarba jött, mivel ő maga is igen szerette az édességeket. Hogyan mondhatná a fiúnak, hogy ne akarjon többé ilyet? Megkérte hát az apát, hozza vissza fiút egy hónap múlva.
Az alatt az egy hónap alatt az öregember leszokott az édességről. Mikor letelt a hónap, és az apa visszahozta a fiút, az öregember így szólt a gyerekhez:
- Drága fiam, kérlek téged, ne kérj több édességet az apádtól, amit ő nem tud megfizetni.
Attól a naptól fogva a fiú soha többé nem kért édességet az apjától.