Dydand Creative Commons License 2005.12.16 0 0 269
afSiH!

Kolléga, "hoztam" a kért recipéket, lehet válogatni:

Rácponty 1.
(Gundel féle)

Hozzávalók:
1,5 kg burgonya, 40 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1,2 kg pontyfilé, 15 dkg füstölt szalonna, 1,5 dkg fűszerpaprika, 5 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, 3 dkg liszt, 1-3 dl tejföl, a tejfölbe kávéskanál fűszerpaprika, 3 dkg liszt, só mindenbe ízlés szerint

Elkészítése:
A krumplit félpuhára főzzük, hámozzuk, majd karikákra vágjuk éppúgy, mint a kicsumázott zödpaprikát és a lehámozott paradicsomot. A pontyfiléket 3-4 cm hosszan több helyen is bevagdossuk, a nyílásokba vékony, bőrüktől megfosztott szalonnaszeleteket dugdosunk; a halat besózzuk és meghintjük kevés fűszerpaprikával. Egy mélyebb tűzálló tálat kizsírozunk, kibéleljük a burgonyakarikákkal, ráhelyezzük a halat -és ha van, az ikrát és a tejet- meghintjük a vékony szeletekre vágott hagymával. Erre helyezzük a zöldpaprika- és paradicsomkarikákat, majd olvasztott zsírral meglocsoljuk. Középmeleg sütőben pároljuk, ha a hal félig megpuhult, megöntözzük a liszttel és a fűszerpaprikával elkevert tejföllel, majd pirosra sütjük. Tálaláskor még kevés tejföllel díszítjük, bőréig bevagdosott, kakastaréj alakúra sütött szalonnaszeletkéket teszünk rá. és petrezselyem zöldjével díszítjük.



Rácponty 2.
(Tolnai Kálmán féle)

Hozzávalók:
1,2 kg pontyfilé, 5 dkg füstölt szalonna, 1,8 kg burgonya, 3 dkg só, 5 dl tejföl

Elkészítése:
A filék külső felét ujjnyi távolságra bevagdossuk, sóval bedörzsöljük. A bevágásokba vékony füstölt szalonnaszeleteket nyomunk. Sós vízben kockára vágott burgonyát főzünk. Amikor a burgonya megfőtt, vajjal kikent tepsibe tesszük. Ráhelyezzük a pontyszeleteket, tejföllel leöntjük és puhára sütjük. A halról a tejföl az alatta lévő burgonyára folyik és az egész a tejfölben párolódik mindaddig, amíg a hal puha lesz.



Rácponty 3.
(Zombori féle)

Hozzávalók:
1 kg potyfilé, 5 dkg vaj, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 2 pohár tejföl, só ízlés szerint

Elkészítése:
A pontyfiléket bevagdossuk, és minden bevágásba egy darabka vajat és egy szelet szalonnát teszünk. Tepsiben rostra fektetjük, a rost alá a vajjal kikent tepsibe a félig főtt, karikára vágott burgonyát teszünk. Sütőbe helyezzük. Mikor sülni kezd, paprikás liszttel meghintjük. Amikor a hal bőrösödik, tejfölt öntünk rá és azzal öntözgetjük, míg megsül.



Rácponty 4.
(Pelle féle)

Hozzávalók:
1,2 kg pontyfilé, 1 kg burgonya, 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 8 dkg zsír, kávéskanál fűszerpaprika, só, 1 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, 3-4 db zöldpaprika és ugyananyi paradicsom

Elkészítése:
A halfiléket bevagdossuk, a nyílásokba vékony szalonnaszeleteket teszünk; sózzuk, majd meghintjük fűszerpaprikával. Egy tepsit kikenünk zsírral, az aljára karikára vágott főtt burgonyát teszünk, rárakjuk a halfiléket, beborítjuk a karikára vágott hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, megöntözzük olvasztott zsírral, és forró sütőbe tesszük. Ha félig megsült megöntözzük a liszttel elkevert tejföllel, és készre sütjük.

Remélem sikerült kielégítenem a kíváncsiságod! :)
Üdv: dy
Előzmény: oiuz (250)