Dydand Creative Commons License 2005.12.15 0 0 264
A szilvány a kopoltyúk népies neve. Attól rendesen megkeseredik az étel, ennyi csak a gond :) Többször láttam már olyat, hgy a halas konyhakészen adta át a halat, de a kopoltyúvégek bentmaradtak és az pont elég ahhoz, hogy a finom ételből kuka legyen :( Ezért (is) szeretem magam bontani a halat, ilyenkor a kopoltyúfedelet kifeszítve két-három ujjam a lemezek és a csont közé bújtatva kitépem. És mindig ellenőrzöm utána, hogy maga a kopoltyú teljesen kijött-e. És itt nemcsak a vörös lebenyekre gondolok, hanem az azokat a fejhez kapcsoló csontosodott részekre is, ezeket szokták a halasok néha bentfelejteni. A legegyszerűbb az, ha a fejet hosszában kettévágod, így -amellett, hogy finomabb lesz a húsa főzéskor (jobban átjárja minden)- egyszerűen meggyőződhetsz arról, hogy minden oké-e kopoltyú-ügyben.
Üdv: dy
Előzmény: tuutuu (262)