A temahoz csak annyit tennek hozza, hogy en ezt nem erzem ellentmondasnak, mert a ket ige nem a "hazugsag"-ot taglalja, hanem a csalard beszedet es a hamis tanusagtetelt. Ami nem ugyanaz.Ez kicsinyes szorszalhasogatas. A felebarati szeretetbe az sem fer bele, ha hazudunk a masik embernek.
huggenotta: a tortenet peldabeszednek jo, csak eppne semmire sem mutat ra. Dehogynem. Arra mutat ra, hogy bar hazudni helytelen, de ebben a fonakka lett vilagban neha megis hazudnunk kell. Ezzel nem akarok igazolni semmilyen hazugsagot, mondvan, "o hat ez meg nem a vilag", hanem arra akarok ramutatni, hogy adott esetben az igazmondas (ami onmagaban ereny) is okozhat kart egy 3. felnek.
Idonkent valoban nehez donteni, de a hugenottat bujtogato peldaja alapjan valoszinuleg hazudnek. A masik peldaban, ha egy zsidot azert akarnak megfogni pusztan azert, mert zsido, akkor tagadnek, de ha azert, mert bunozo, akkor vigyetek. Tudom, ezt adott helyzetben nem konnyu eldonteni, foleg ha hianyosak az informacioink, es lehet, hogy bar jot akarunk, de megis rosszat teszunk. De engem nem is ez foglalkoztat most igazan, mert tudom, hogy Isten pontosan tudja, hogy mit miert teszek, es neki sokkal fontosabb a szandek, hogy miert teszek ugy, ahogy.
ActionMan