balacy Creative Commons License 2005.12.05 0 0 837
Teljesen egyet ertek azzal, hogy a gyerekek nem hulyek, es a hiteles pelda a leghatekonyabb nevelo eszkoz. Azonban az emlitett esetek, amikor megneztek valami nem kulonosebben epito dolgot, es nem lett semmi bajuk, az nem azt bizonyitja, hogy azt akkor buntetlenul meg lehet tenni, hanem csak annyit, hogy most megusztak a tuzzel valo jatekot.

Bevallom, hogy en sem csak epitojellegu dolgot csinalok... :) Amugy ha a gyerek megtanul a tuzzel banni, akkor nem fogja megegetni. De ezt csak ugy tudja megtanulni, ha gyakorolja. Persze ezt nem ugy kell elkepzeni, hogy nesze itt egy doboz gyufa meg egy kilo dinamit. Hanem fokozatosan es odafigyelve. Nagyon odafigyelve. Ezt lehet konkretan is erteni es lehet atvitt ertelemben is. Soha nem tiltottuk a gyerekek elott az alkoholt, igaz nincs is koztuk alkoholista... Mert amikor kert gyerekkoraban egy sort, akkor kapott, persze kikopte, hogy kaki ize van. Ha eltiltjuk, hogy neki tilos es azt latja, hogy mi azt isszuk es izlik, akkor 101%, hogy megprobalja titokban. Persze azt is latta, hogy a mertek az egy uveg/egy fo es nem igazan latott meg kapatosan sem bennunk, bar azt megmutattuk nekik, hogy elegge rondan nez ki a reszeg ember, erre eleg sok pelda van.

Mellesleg ez a barati kor irigylesre melto,

Az. De csak azert, mert 30eve ismerjuk egymast es voltak rossz peldak elottunk. Akar sokaknak otthon, akar tobbunknek a masik csaladjaban. Akar ezert, mert vannak akikbe az elet nagyot rugott es a barati kor nelkul ongyilkos lett volna. Nem a vilagot kell megvaltani es azt szeretni, hanem a kis kozossegunket.

van, ahol egyszeruen nem tudnak odafigyelni a gyerekekre.

Aha, nem tud... Anno nagyanyamek 8-an voltak testverek, es a szuleik meghaltak a "Nagy", akkor meg csak az egyetlen vilaghaboruban. Akkor vette oket magukhoz egy rokonuk (kedvesanyja), akinek nem volt igaz sok csak 5 gyereke. Kisparaszti csaladban notek fel, de az meg eszukbe sem jutott, hogy a kedvesszuleik nem tudnanak figyelni rajuk...
Erdekes a szuleim is dolgoztak, apam 2*24orazott (igy tobbet keresett) anyam is dolgozott, de oda tudott figyelni rank... Baratom amig bortonbe volt erdekes mindig volt aki figyelt a gyerekere es a felesegere, pedig elegge zuri volt a helyzet...

Meglehet. Vagy inkabb van egy fuggosegi hajlandosag, es hogy miben nyilvanul majd meg, az mar (ehhez kepest) reszletkerdes. Bar azt a verziot sem zarnam ki, hogy ezek a dolgok idovel egy egeszseges szemelyiseget is kepesek szetzilalni.

csak nem mindegy, hogy mikor jut el az ember odaig, illetve aki (maradjunk a peldadnal) a szerepjatekokat jateknak veszi fel az el sem jut odaig. En anno sokat jatszottam, de soha nem kevertem ossze a valosagot a szerepjatekkal. Az asztaltarsulatban senki sem. Ahogy egy szinesz sem keveri ossze a valosagot a szereppel altalaban, annak ellenere, hogy van olyan, aki igen, de ez nem altalanos.

Eppen ugy, mint ahogy elobb-utobb te is megbetegszel, ha fertozott emberek kozott vagy.

Csak nem mindegy, hogy mikor es milyen immunrendszerrel megyek kozejuk.

Az erveidet termeszetesen elismerem, igazad van ALTALANOSSAGBAN, csak azt vitatom, hogy a HP es a szerepjatek veszelyesebb mint mas, ami naponta megy a TV-ben. A HP egyszeri dolog, illetve nagyon kevesen uzik a szerepjatekot (60ezres kisvarosban nem tudtunk osszeszedni negy csapatot...4*4-6fot).

Kerdes: talakoztal mar olyannal aki _komolyan_ vette a HP-t? Persze nem olyanra gondolok, aki egy honapig keszul a Roxfortba, hogy ott tanulni fog, hanem olyanra aki valoban komolyan vette. En inkabb olyannal talalkoztam aki most ket hetig HP, elotte ket hetig Jedi lovag, elotte Tini Ninja teknosnek jatsza magat, de mi is voltunk Janos vitez es voltunk Vuk, meg keszittem felfujhato urhajot, mint MezgaAladar, ja persze meg Tarzan is voltam (ez rovid ideig tartott, mert ahhoz uszni is illett volna), meg Zoro is. Szoval olvastam sok fantasy es horror es sci-fi konyvet es megsem hiszem el a felet sem... Ahogy szerintem a vilag legtobb gyereke is igy erez. En a konyvtarosneni legnagyobb felhaborodasara 10evesen H.P.Lovercraft-ot olvastam es megsem kerestem a Necronomicont...
Előzmény: actionman (833)