Blackslac Creative Commons License 2005.12.05 0 0 177
Nehezen találok szavakat.

Pedig már napok óta megvoltak, igaz, nem szántam a köznek. Itt viszont olymértékű az amnézia, hogy félek, a múltam is elvész, mint a történelem oly sok eseménye már elveszett.

Objektivitás.

Engem is érhet a vád, hogy nem tudom ezt maradéktalanul teljesíteni, de úgy látom, tőled még messzebb áll. (Igaz, nekem könnyű, én már magam mögött hagytam az "igazodni kell" béklyóit). Amit írsz, az puszta érzelem és pátosz. Persze én elhiszem, hogy te ezt így élted meg, sőt minél inkább megyünk a jövőbe, annál inkább színesedik a múlt. Az utolsó mondatod (erre utal a pátosz) egy kicsit erősnek érzem, amolyan prófétikus kijelentés. (Rrossz érzésem van az önjelölt prófétáktól - az elmúlt évszázadokban volt jónéhány ilyen, meg is volt az eredménye. E témában már elég sok vélemény, publicisztika stb, született - eszencia: engem ne akarjon megmenteni senki. Hasonló témák még: paternalista állam.)

Ha már itt tartunk.

A belépésed időpontjában épp úgy volt, hogy a Fidesz (még nem magyar és nem polgári) a 94-es választások toronymagas esélyese. Jöttek is a belépők tömött sorokban - ezek szerint te is ott voltál köztük. Sokan rájöttek hirtelen, hogy ők tul képpen zsigeri liberálisok, meg radikálisok, sőt, a tükörbe nézve meglátták, hogy mennyivel fiatalabbak lettek tegnap óta. Aztán ezzel a már-már kétharmados többség eredményével járó ígéretételÍ jött az ezzel járó gőg is, aminek egyenes folytatása volt a kilépési hullám - egy markáns irányzat kivonult a pártból. Emlékszel? Ez volt az az időszak, amilkor jobboldali barátaink jókat derültek a Vezető cigányozásán meg a Német zsidózásán - gondolom, te ilyeneket nem ismertél, nem láttál, nem hallottál. (Megjegyzem, ugyanezen barátaink ma ott lihegnek hosszű lógó nyelvvel említett urak mögött - "érzik hűvös lehelletüket"). És emlékszel? a parlamentben a "csuhások"-ra? Komminista ellenesség? ... persze-persze, csak épp kommunista nem volt sehol. Az egész közélet az MDF-SZDSZ-Fidesz harcokról szólt, az MSZP-nek alig volt n x 10 képviselője. Kommunisták? ugyan, hagyjuk már .... meg Kárpát-medence ... az az MDF volt. Ja, és tudtad, hogy belépésed idején, 1992 februárjában lett a Fidesz társult tagja a ELDR-nek (emlékszel, Európai Liberális, Demokrata és Reformpártok szövetsége). Vagy lehet, hogy csak erre vártál? Ugye nem most tudtad meg, hogy tagja voltál egy liberális pártnak. (Tetszik az általad minap használt kifejezés: pszeudo-liberális .... khm, érted, ugye?)

1992 óta ...

látszik, büszke vagy rá! Ahogy Márta is arra, hogy ő már mióta, és hogy ő nem lépett ki. Ezek valóban igaz, emberi érzések. Azonban pusztán erre nem érdemes büszkének lenni. Biztos vagyok abban, hogy amikor ezeket leírjátok, eszetekbe sem jut, hogy lehetnek itt (a civilek közt) olyanok, akik már jóval régebben. Mint ahogy vannak is. (És biztos vannak olyanok, akik átvitt (vagy nem átvitt) értelemben pont miattatok léptek ki - ki inne, ki onnan - esetleg pont azért, mert elvi politizálást folytattak.) És kimondottan bántó számomra (hallod Márta, ez főleg neked szól!), ha Ti, "igazolt" politikusok azt gondoljátok rólunk, "egyesületen kívüliekről", hogy mi mindannyian egyet gondolunk. Nem. Baloldali, jobboldali, liberális elveket vallóakat egyaránt látok, ismerek, de ezt itt nem pálya. nem vagyunk kiszolgáltatva a kasztosodás követelményének, fújhatjuk a magunkét. A hülyeséget szidjuk, és ha valaki sumák, azt kíméletlenül kiszúrjuk. (Ugye, Árpi?)

Visszatérve. Jó lenne, ha meghagynád nekem azt, ami az enyém.

Mert szép időszak volt, modhatni idilli pár év, akkor is, ha ellenzékben. De talán jobb is így, mert ellenkező esetben talán ennyi idő se adatott volna meg, Hamarabb jön a tömött sor, meg a begőzölés.
Előzmény: T. Mészáros (159)