kis.márta Creative Commons License 2005.12.04 0 0 152

Hogy kinek az érdeke? Nem tudom, sokaknak. De szerintem nagy szerepet játszik a változatlan állapot fenntartásában az az ellenállás, amit az orvosok nagy többsége körében tapasztalható. (Nagy-nagy  tisztelet a kivételeknek!)

Szerintem is a több-biztosítós megoldás hozhat változást a rendszerben. Vagyis meg kell szüntetni az egészségbiztosítói monopóliumot. Új egészségbiztosítók jöjjenek létre, az egész országra kiterjedő működési lehetőséggel. Az OEB versengő szereplőként működjön tovább. (Az új biztosítók felügyeletére egy kicsi de hatékény szervezetet kell létrehozni!)

Eközben viszont alapvetően fontos, hogy a rendszer minden biztosítottnak azonos szolgáltatást nyújtson a törvényesen megállapított járulékért (adótól elkülönítve!). Mindeni kután fizessen valaki járulékot (maga a személyi jogon biztosított, a családtag, végső soron az állam). Továbbá a garantált, egységes, kötelezően választható magánbiztosítók által finanszírozott egészségügyi ellátást meghaladó egyéni igényeket szabályozottan, tervezetten meg lehessen vásárolni (komfortosabb környezet, orvosi többletszolgáltatások, egyedi igényeket kielégítő új diagnosztikai eljárások stb.)

És amit nagyon fontosnak tartok: a közfinanszírozásból (mindegy, hogy ki működteti,  egyház, magánszemély stb.) működtetett egészségügyi intézmények minősítését ill. az adatok nyilvánosságra hozatalát.

Előzmény: Árpi (150)