7fő Creative Commons License 2005.11.29 0 0 524

Kedves elnyomott!

Köszönöm a kért összefoglalódat az Anyag-Tudat-Gondolkodás-Gondolat fogalomkörről.

Elnézést, hogy kifejezetten rád szabva nem reagáltam rá, de igyekeztem minden azóta keletkezett hozzászólásomba figyelem bevenni az általad ott leírtakat. Ez annál is inkább könnyű volt, mert úgy látom többé kevésbé azonos, vagy közeli véleményen vagytok sz33-al. Általánosságban úgy látom, hogy a meghatározásaid sokkal közelebb állnak a természettudományos, mint filozófia nézeteidhez. E tekintetben is hasonlítotok egymásra sz33-al.

"A tudat az anyagi világ egy meglehetősen bonyolultra szerveződött részének működése során előálló jelenség."

Azt hiszem a sok dologról állíthatjuk azt, hogy az anyagi világ bonyolultra szerveződött részének működése során előálló jelenség. Ilyen meghatározással semmit nem mondunk a tudat lényegi tulajdonságáról, arról tudniillik, amiben más jelenségektől különbözik.

A "cetlizés" ugyanúgy materializálódott (objektivizálódott, tárgyiasult) jelenség, mint bármi más amelyet ember alkot. A tartalmára következtethetünk belőle, de az alkotások nem a tudat maga. Holt, megfagyott tudat. Az élő tudatot az agy hordozza.

"A tudat ... az .... agy .... mozgása És állapotainak összessége" Az agy mozgása számomra az anyag mozgását jelenti, azoknak a fiziológiai folyamatoknak a változása amelyek távol vannak az ismeretek rendszerétől amelyet én tudatnak tekintek.

Azt vettem észre, hogy az „~ismeretek rendszere” mint a tudat definícióját nem tagadjátok. Csak valahogy az agyat szeretnétek a Tudat fogalmába becsempészni, pedig általa semmivel sem tudunk meg többet az ismeretek rendszeréről, mint a tudat lényegéről.

Azzal egyet tudok érteni, hogy bizonyos állatok valamilyen szintű tudattal rendelkeznek. Én abból indulok ki, hogy mi is az állati sorból jutottunk erre a szintre. A mi tudatunk is fokozatos fejlődésen ment keresztül, valaha voltunk azon a szinten, ahol ma bizonyos állatfajok léteznek. Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy milyen szintű ismereteket tekinthetünk már tudatnak. Részemről az egyik bizonyíték, ha olyan elem jelenik meg a tudatban, amelyik az éppen aktuális jelentől független. Tehát bizonyos előrelátás, és a helyzettől független memória.

7fő

Előzmény: Törölt nick (495)