Milanello3 Creative Commons License 2005.11.28 0 0 517

Kedves sz33!

Efféle - bocsánat a kifejezésért - "áltudományos aranyköpésekkel" nem szerencsés operálni. Hogy konkrétan ez miért nem visz messzire, arra 2 dolog:

1. mondatodban a 'pszichológia' helyére bármelyik tudomány nevét (még azét is, aminek a "szemüvegén keresztül Te nézed a világot") behelyettesíthetjük, semmit sem fog veszíteni frappáns mivoltából.

2. én azért megengedném, hogy egy - saccra - legalább 100 éves tudománynak van némi fogalma annak a dolognak a mibenlétéről, ami kutatásainak tárgyai között az első helyen van. (Persze, mondhatjuk, hogy "még gyerekcipőben jár", de hát ez viszonylagosan mindenről elmondható, az agykutatás pedig pláne nem kivétel ez alól.)

Hozzátenném, hogy én itt nem a világot nézem a pszichológia szemüvegén keresztül, hanem csak azokat a dolgokat (gondolat, tudat), amivel tudományos szinten egyedüliként foglalkozik.

De nem is ez lett volna a lényeg. Annyit szerettem volna mindössze, hogy:

a pszichológia és Te különböző dolgokat jelöltök 'gondolat' és 'tudat' szavakkal -> a pszichológia legautentikusabb tudomány e kérdésben -> és mivel az értelmező szótárak is ennek a tudománynak a meghatározását veszik alapul a fenti két szó definiálásakor, tekinthetjük ezt az egészen általánosan elfogadottnak (én tekintem is).

Mindez annak a - még szintén mai - állításomnak az "érdemi kifejtése" (logikai bizonyítása) lett volna - miután megállapítottuk, hogy "különböző nyelven beszélünk" -, hogy

"Én is ezt mondom hetek óta, azzal kiegészítve, hogy az egész világ ugyanazt mondja, mint én."

Üdv!

Előzmény: sz33 (516)