Milanello3 Creative Commons License 2005.11.26 0 0 498

Kedves sz33!

Ez a két utóbbi hsz-om azt az egészen régi állításomat hivatott igazolni, miszerint "a 'gondolat' fogalom" - ami így nem lehet anyagból. Azt hiszem, nagyszerűen látszik a példákból, amiket hoztam - a kivételekkel együtt -, hogy ez egészen így van. Mindez azért kitűnő megközelítés, mert az egyes szavak szófajának meghatározásást kérdőszavakkal történő körülírással végezzük, és a 'gondolat' esetében már ezen a ponton kizárt, hogy akármiből legyen (és itt természetesen nem a topic címére utalok, hanem arra, hogy pl. "a gondolat anyagból van" állítás eleve helytelen).

Maximum az a megfogalmazás fogadható el, hogy "a gondolat szavakból, képekből, érzésekből van(/tevődik össze)". Legalábbis azt biztosan állíthatom, hogy nálam így működik a gondolat. :-)

Nem igazán vágom, hogy a

"...nem a mondott, vagy írott szó tartalmáról, vagy nyelvtani hovatartozásáról van szó, hanem az olvasott, vagy hallott kifejezésnek az agyba jutásáról és ott létrejött folyamatokról (és az mindenesetben azonos módon történik, mindegy,hogy lóról, vagy lófaszról van szó)."

mondatoddal mit szeretnél közölni. Most akkor a gondolatokról beszélünk úgy általában, vagy a kommunikáció végső fázisának biológiai szintű működéséről??

Ha az első, akkor bizony a szó jelentése nem választható szét a szótól és annak tulajdonságaitól - sőt! -, ha az utóbbiról, akkor igazad volt végig, mert így nézve ez nyilván egy anyagi folyamat, de ezzel sosem vitáztam volna.

"Azt is kifejtettem, hogy a gondolat (és mindíg konkrét gondolatról van szó) nem anyagból van, hanem maga anyagi megnyilvánulás(forma)."

Nem szeretnélek kellemetlen helyzetbe hozni, de több helyen egészen világosan kijelentetted, hogy kb. "a gondolat anyagból van". Valahol, ha jól emlékszem, még azt is hozzátetted, hogy "mi másból lehetne?".

Mindenesetre, ha ezek csak elírások voltak részedről, és ez utóbbi állításod foglalja össze az álláspontodat helyesen, akkor egyetértünk! Nyilván az agy, tehát anyag produkálja - ezt vitatni lehetetlen. Ha már az elején sikerül ezt így megfogalmaznod, nem is írtam volna ide (meg szerintem más sem nagyon). :-)

Üdvözlet!

Előzmény: sz33 (476)