Szép napot szombatra (is) ;-) Igen, igazad van, sok témát követek, bele-bele nézek, hozzá-hozzá szólok, de hát ilyen vagyok, s ilyen a net világa... mézes bödön a kíváncsiaknak, a világra szomjazóknak, ami teli van csapdával... mint maga a világ nagyobb része is... ezekkel meg kell küzdeni...
Nos, hogy is állok az anyag-tudat-agy-gondolkodás vonatkozásában az én, magamról materialistának vallott/gondolt nézeteimmel... én lázadó fiatalként dialmatot tanultam, azzal a fizikusok részéről erősen belémnevelt nézetből fakadó mély kritikai szemléletmóddal, miszerint a tekintélyelv nem a fejlődést szolgálja, s ami máig kitart: erősen szkeptikus lettem és gondolkodó (hogy mi is az, arró is lesz kevés szó ;-)...
Anyag: hétköznapi és szigorúbb értelemben is, azt nevezzük annak, ami körülöttünk van, amiből mi is felépülünk.
Tudat: tautológia nélkül nehéz meghatározni, lévén (részben) önmeghatározásról van szó :-) A módszer: feledkezzünk meg magunkról arra az időre, amíg rájövünk, hogy önmagunkról is szó van! A tudat az anyagi világ egy meglehetősen bonyolultra szerveződött részének működése során előálló jelenség: az őt hordozó agy megfigyelése során - kívülről ÉS belülről IS - tapasztalható jelensége, működése, elvontabban (filozófikusan fogalmazva) megnevezve: mozgása ÉS állapotainak összessége, ami nem csak az agyban van jelen: lévén környezetünkbe IS kihelyezzük tudatunk egy részét!!! Ez utóbbi tipikus képviselője a cetlizés és annak hatására előbukkanó emlék, vagy az otthonukból elvitt idősek összeomlása új környezetben, s feléledése hazatérve (kórház, kezelések idején elveszett idősek otthon 'normál" üzemmódra váltanak)... Szvsz egyik jellemzőjét sem lehet kihagyni (kimetszeni), mert: a lehűtött, ergo garantáltan nem működő kísérleti állatok agyműködése, megtanult viselkedése IS visszatért felmelegítve őket, tehát az agyban tárolt állapotok egy működés egyértelműen azon IS alapul. A tudat egyben az agy sok működési szintjének összessége is: megfigyelhető állatoknál is - nem olyan összetett, de akár részeiben fejlettebb is lehet, mint embereknél -, létezik öntudati szintje...
Agy: a helyváltoztatásra is képes élőlényekben kialakult, koordináló/vezérlő szereppel bíró idegrendszer legösszetettebb, központi része. Az előbbi fogalomnál esett róla szó :-)
Gondolkodás: a tudat elemi jelenségeit, annak bizonyos működési szintjét - öntudat - jellemző folyamatokat lefedő szavunk :-)
Gondolat: a tudat gondolkodási folyamataiból megmaradó állapotokat - felhasználása esetén: információ - jellemző szavunk. Lehet belül az agyban, mint annak egy részének valemely elektromágneses vagy épp vegyi vagy épp geometriai elrendezettségű állapota: erről még viszonylag keveset tud(hat)unk/mondhatunk, mert mint minden elegendő természettudományos ismerettel rendelkező emberke tudja, a mérés mindig beavatkozás is a megfigyelt rendszerbe! Az agy(ak) pedig elég 'apró' részeikben valósítják meg ezt a működésüket ahhoz, hogy a mi emberi mértékünkön kívül essék. Kellő kitartású, fanatikusságú kutató elmék persze mindenféle módszert-tűt-szondát-jelenséget igyekeznek kiötöltni-elővenni-felhasználni, hogy szerencsétlen patkányokon, majmokon, stb., de akár embereken kísérletezve előbb-utóbb többet fognak kilesni :-)))