10.000.000/10.000: ez pont 3 nagyságrend. Csodálkozom, hogy ezt több hozzászólás-váltáson át kell magyarázni. Én nagyságrendi becslést adtam, ennek elégnek kell lenni egy kvalitatív eszmefuttatáshoz (ha nem elég, mert nem mindegy, hogy 10.000 vagy 11.500, erre a paraméterre túl érzékeny lesz az elgondolás, tehát nem célszerű szükségszerűségeket levonni belőle)
A lényegi rész:
A kemény (Rákosi, stb) diktatúrához EZENKÍVÜL kellett a Vörös Hds., a Kádárihoz jóval kevésbé. Akkorra a rendszer puhult, az emberek jobban éltek (hogy miből, az más kérdés), tehát a rendszert többen és jobban elfogadták.
(Arról nem beszélve, hogy addigra belenyugodtak a 2.vh-s totális vereségbe)
Itt sem szeretném ovább ismételni maga
A párttagok száma/fegyveresek száma. Annyi amennyi, de lehet kisebb és nagyobb 1 -nél. A Kommunista párt az MDP időkig nem tömegpárt volt, tehát addig passzív tagokkal számolni nem célszerű. A kommunista irányítású belügyet számold inkább, meg az aktivistákat
Ami meg a hittek az elején benne és később már nem lehetett kiszállni.
A tortenelem azt bizonyitja hogy ki lehet szallni, es semmi nem bizonyitja jobban mint az ami vegulis tortent Szovjet Unionban.1. Te írtad #56
problema ott volt, hogy a kommunizmus elejen enszerintem eleg sokan elhittek hogy az egy jo otlet es csatlakoztak. Amikorra kiderult hogy megsem olyan jo otlet, mar volt...Ennek zanzáját írtam, s arra válaszoltam a népi kollégisták megtévesztett-agymosott esetének példájával. (elismerem, kicsit értelemzavaró volt, hogy a zanza mellé nem írtam oda azt, hogy "ami a..... -t illeti:"
A SzU kiszállt a versenyből, ha úgy tetszik, de én erre inkább a vereség szót használom. A SzU mellől nem lehetett kiszállni, példa legalábbis nem volt rá
Egyébként a propaganda ebben az egész témában csak két dolog:
1. Hogyan hitessük el a helyi lakossággal, hogy a szovjet rendszer jó dolog
2. Hogyan hitessük el a világ többi részével, hogy a szovjet rendszer nem gyarmatosító (nem olyan, mint a többi).
vö. 'Titkos Háború"
A többi részt nyugodtan beszélgethetjük máshol, mielőtt OFF-ért az orrunklra koppintanak