Kedves rev251,
Becslésed szerint hány tagja volt a kommunista pártnak Magyaro.-n a két világháború között?Az egyetlen szam ami eszembe jut az 800,000.
Nem tudom mikorrol, es nem tudom hogy mikor hallottam.
magyarok nagy része szovjet állampolgár volt (Gerő, Rákosi, Nagy I.)Na jo, de azert magyarok voltak, nem oroszok. De nem is ez a lenyeg. Mert Gero, Rakosi, Nagy I ott ugrandozhattak volna egy egy geppisztollyal mindket kezukben, minden segitseg nelkul soha nem lettek volna kepesek diktaturat csinalni.
egy kislétszámú fegyveres szervezet sokaknak tud diktálniMit hivsz kisletszamunak? Mert mondjuk 50 fegyveres ember meg mindig nem lehet kepes 10 milliot diktalni. 100 sem. 200 sem. Illetve, attol fugg, hogy hany emberrel kell megkuzdeniuk. Ha a 100,000-bol aki eppen ott all veluk szemben, 99,500 passzivan egyszeruen elfogadja amit diktalnak, ja, igen, a fennmarado 500-al el tudnak banni. De ha mind a 100,000 megy a maga utjan es egyszeruen ignoralja oket, semmit nem tudhatnak csinalni. Ahhoz joval tobb kell.
A problema ott volt, hogy a kommunizmus elejen enszerintem eleg sokan elhittek hogy az egy jo otlet es csatlakoztak. Amikorra kiderult hogy megsem olyan jo otlet, mar volt eppen eleg, jol beszervezett fegyveres (es nem kisletszamu csoport) akikkel mar fenn lehetett tartani a diktaturat. Es hat 56 volt a legjobb bizonyitek, hiszen ott sem magat a kommunizmust akartak megszuntetni, csak "jobb" kommunizmust akartak csinalni.
A propaganda a dologban az, hogyha elhitetik, hogy a támogatók aránya nagyobb volt.A tamogatok aránya elegseges volt ahhoz, hogy fenn lehetett tartani.
És persze abból, hogy Mo.-n 1945-ig komoly volt a németbarátság* és nem elhanyagolható a zsidóellenesség** - vagyis Mo. azt az oldalt választotta, nem következik, hogy az együttműködők ill. támogatók aránya a szovjeturalom esetén is ekkora lenne.Mint fentebb. Elegseges volt a tamogatok szama.
Gabor