Mr Spock Creative Commons License 2005.11.23 0 0 55
Kedves sz33,

"A pontossag kedveert: egy allamforma, megszakitatlanul, egy struktura, egy alkotmany, tehat azonos modon valo funkcionalas."

Én pl. Angliára gondoltam.

Anglia egy "csábito" pont, na dehat vegig a 19. szazad alatt azert aktiv kiralysag volt (:-). Es nem ugy ahogy most. Csábito, mert az atmenet kevesbe volt éles mint sok mas orszag eseteben, na dehat eleg nehez lenne azt allitani, hogy Angliaban a rendszer "nagyjabol azonos volt a maival", mondjuk 1805-ben.

Mit gondolsz minden állam önként csatlakozott??

Annyira reszletesen nem ismerem USA tortenelmet, hogy erre akar igennel, akar nemmel tudjak valaszolni. Amennyit ismerek USA tortenelmebol: tudtommal a legtobb allam, hellyel, kozzel, csetepatek utani egyezkedesekkel, onkentesen csatlakozott. Nem just eszembe egy allam sem, ami ugy lett hogy katonailag at lettek veve, el lettek nyomva, es bele lettek kenyszeritve az egyesult allamokba. De ha tudsz egyet (tobbet) en is kivancsi lennek erre. Tudsz angolul? Van idod ra? Tudom csatolni USA tortenelmet a Grolier enciklopediabol (216K file) ha erdekel. Engem erdekel, de most eppen nincs idom ezt olvasni teljes terjedelmeben.

Az USA fegyveres erőit 235 esetben vetették be 1798 óta az ország határain kívül konfliktushelyzetekben, ebből a második világháború után 67 alkalommal.
1783-1910-ig 132 db.ilyen eset volt.

Nem tudom honnan vetted ezeket a szamokat, de mond meg.

Egész más a helyzet az alább felsorolt "esetekkel":
Lista
De tovább is folytatható a sor, mert 1910 nem az utolsó ilyen természetű "békeinvázió":
Lista.

Megintcsak, honnan vannak ezek? Probaltam peldaul Hondurasra rakeresni az USA tortenelmeben, egyet sem talaltam. Mindenesetre két dologra lettem figyelmes a listaidbol:

1. A legtobbje (Argentina es Chile kivetelevel) Kozep-Amerika, Karib tengeri regiok
2. Egyik sem valt az USA reszeve. Pedig olyanokbol mint peldaul:

Haiti (1914-34)
Dominikai Közt.(1916-1924)
Cuba (1917-1933)
Panama (1918-20)
Honduras (1919)
Guatemala (1920)
Costa Rica (1921)
Panama (1921)
Honduras (1924-1925)
Panama (1925)
El Salvador (1932)

.......ha USA tenyleg el akarta volna ezeket foglalni, nem tudom elkepzelni hogy ez hogy ne sikerult volna.

Gabor

Előzmény: sz33 (52)