rev251 Creative Commons License 2005.11.23 0 0 53
Kedves Spock!

Becslésed szerint hány tagja volt a kommunista pártnak Magyaro.-n a két világháború között? Megj: a párt az illegalitás miatt időnként nevet váltott.

A SzEB (Szövetséges Ellenőrző Biz., túlsúlyban a Vörös Hadsereggel) "kötelékében idejött magyarok nagy része szovjet állampolgár volt (Gerő, Rákosi, Nagy I.), amennyire én tudom.
A KMP mögött a Vörös Hadsereg állt, nem is rejtetten; Mo.-t legyőzték, tehát az aktív szembenállásra nem adott módot sem energia (lehetőség), sem az ésszerűség.

Ill. általában egy kislétszámú fegyveres szervezet sokaknak tud diktálni (v.ö. pl. "proletárdiktatúra"). 3 nagyságrend eltérés lehet.

A propaganda a dologban az, hogyha elhitetik, hogy a támogatók aránya nagyobb volt. (Most az1940-es évekről beszünk, nem az 1960-80-asokról!).
És persze abból, hogy Mo.-n 1945-ig komoly volt a németbarátság* és nem elhanyagolható a zsidóellenesség** - vagyis Mo. azt az oldalt választotta, nem következik, hogy az együttműködők ill. támogatók aránya a szovjeturalom esetén is ekkora lenne.

Fentiek alapján következtetésed nem jó. A végeredmény ettől még lehetne helyes. (Szerintem az sem jó)

*Vannak fokozatok, most nem sorolom.
**Ez nem mindig jelent tömeggyilkossági célt, lehet korlátozott is. Pl. vicceket mesélni a rovásukra (csúnyán nézni rájuk) kiszorítani állásokból, korlátozni a közösségi működést, kiüldözni egy részüket az országból, stb.
Előzmény: Mr Spock (42)