sz33 Creative Commons License 2005.11.23 0 0 52

Kedves Mr.Spock!

Mivel több témát is érintettél terjedelmes válaszodban, én most nem reagálok mindenre, de később visszatérünk rá.

"A pontossag kedveert: egy allamforma, megszakitatlanul, egy struktura, egy alkotmany, tehat azonos modon valo funkcionalas."

Én pl. Angliára gondoltam.

"A kovetkezo tema tudom hogy nehez lesz, hiszen ebbol indultunk ki es tudom hogy velemenyed alapvetoen kulonbozik az enyemtol. Amerika egy alapjaban bekeszereto nep. Tenyleg az. Tudom, hogy plane most, ez egeszen mashogy van nezve, de a hosszutavu "rekordjuk" nem a vádaskodast bizonyitja."

Azt akartad kifejezni, hogy az Északamerikai Egyesült Államok népe békeszerető (nem a földrész) - ez csak szőrszálhasogatás, elnézést nem tudtam megállni.

De egyetértek, mert egyrészt a "népet" különválasztom az uralkodó rétegtől, másrészt a népek túlnyomórészben valóban békések, így az amerikai is.

"Tehat kezdem a 20. szazadtol, amikor mar tul voltak Kolombusz, indianok, meg minden ilyesmin (ha kivancsi vagy, errol is lehet reszletesebben beszelgetni, nem elkerulni akarom)."

Szíves engedelmeddel én nem a 20. századdal kezdem, hanem kicsit előbb.

Az 1640 és 1783 közötti időszakot nyugodtan átugorhatjuk, nem kell a régi csontot rágcsálni, sok szép dolog úgysem kerülne ki.

Vegyük először 1783-tól 1910-ig tartó időszakot. Az USA hivatalos államá születésekor (Párizs) 13 államból állt. Ma 50 államból. Mit gondolsz minden állam önként csatlakozott??

Az USA fegyveres erőit 235 esetben vetették be 1798 óta az ország határain kívül konfliktushelyzetekben, ebből a második világháború után 67 alkalommal.

1783-1910-ig 132 db.ilyen eset volt.

A kor legvéresebb polgárháborúját hozta az 1861-65 között vívott Észak-Dél háború.

Ha ettől eltekintünk, mondj egy példát arra, hogy az USA-t idegen állam territoriális támadása érte. Én nem tudok ilyenről. Ezek szerint mind a 235 fegyveres beavatkozás, agresszíó, vagy rabló háború volt.

Persze joggal mondhatod, hogy az európai és ázsiai nemzetek sem voltak különbek., ők is háborúztak. Különösen a nagyhatalmak, hiszen minél nagyobb hatalma van valakinek, annál nagyobbat akar. Magam részéről teljességgel megértem és akceptálom, hogy a 13 állam területet hódított.

Az, hogy a kanadai államok ma nem az USA tagállamai, néhány csatának köszönhetõk a XIX. század derekán, no meg az angol katonáknak, akik sikerrel tartották bent ezt a kontinensnyi országot az angol államszövetségben.

Egész más a helyzet az alább felsorolt "esetekkel":

Argentina 1890 Troops Buenos Aires interests protected

Chile 1891 Troops Marines clash with nationalist rebels

Haiti 1891 Troops Black workers revolt on U.S.-claimed Navassa Island defeated

Nicaragua 1894 Troops Month-long occupation of Bluefields

Panama 1895 Naval, troops Marines land in Colombian province

Nicaragua 1896 Troops Marines land in port of Corinto

Cuba 1898- Naval, troops Seized from Spain, U.S. still holds Navy base at Guantanamo

Puerto Rico 1898- Naval, troops Seized from Spain, occupation continues

Nicaragua 1898 Troops Marines land at port of San Juan del Sur

Nicaragua 1899 Troops Marines land at port of Bluefields

Honduras 1903 Troops Marines intervene in revolution

Dominican Republic 1903-04 Troops U.S. interests protected in Revolution

Cuba 1906-09 Troops Marines land in democratic election

Nicaragua 1907 Troops "Dollar Diplomacy" protectorate set up

Honduras 1907 Troops Marines land during war with Nicaragua

Panama 1908 Troops Marines intervene in election contest

Nicaragua 1910 Troops Marines land in Bluefields and Corinto

De tovább is folytatható a sor, mert 1910 nem az utolsó ilyen természetű "békeinvázió":

Honduras (1911)

Cuba (1912)

Panama (1912)

Honduras (1912)

Nicaragua (1912-1933)

Mexico (1913)

Dominikai Közt. (1914)

Mexico (1914-18)

Haiti (1914-34)

Dominikai Közt.(1916-1924)

Cuba (1917-1933)

Panama (1918-20)

Honduras (1919)

Guatemala (1920)

Costa Rica (1921)

Panama (1921)

Honduras (1924-1925)

Panama (1925)

El Salvador (1932)

Nem akarlak saját véleményemmel traktálni, hanem a Te véleményedre vagyok kiváncsi a felsorolt "beavatkozásokkal" kapcsolatban. Remélem nem intézed el azzal, hogy "propaganda".

Üdvözlettel.

Előzmény: Mr Spock (51)