H_G Creative Commons License 2005.11.22 0 0 1992
Már rég kimondták!

"A kávé egészségesebb a zöldség- vagy gyümölcsféléknél, mert jóval erőteljesebb antioxidánsforrás - legalábbis ha hinni lehet amerikai kutatóknak, akik több, mint százféle élelmiszert vizsgáltak meg. Az antioxidánsok képesek hatástalanítani a szervezetet károsító úgynevezett szabadgyököket, és ezáltal csökkentik a rosszindulatú daganatok és szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A tudósok különböző gyümölcsöket, zöldségeket, fűszereket, italokat, olajakat és olajos magvakat vettek górcső alá. Mint kiderült, a kávé toronymagasan vezet, legalábbis, ami az antioxidánsokat illeti, maga mögé utasítva a zöldségeket és gyümölcsöket. A "feketelevest" a fekete tea követi, és szintén dobogós hely jutott a banánnak is."

(http://index.hu/tech/ihirek/?main:2005.08.30.&234587)

A kávéivás valószínűleg bizonyos fokú védelmet nyújt a cukorbetegség (diabétesz) kialakulásával szemben - állapították meg az egyesült államokbeli Harvard egyetem közegészségügyi intézetének munkatársai.

Amerikai kutatók szerint a rendszeres kávéfogyasztókat kevésbé fenyegeti az úgynevezett II. típusú cukorbetegség kialakulása, mint azokat, akik nem kedvelik a kávét, vagy jóval kevesebbet fogyasztanak belőle. Ez az összefüggés nők esetében még inkább szembetűnő - fogalmaz az Annals of Internal Medicine nevű orvosi lap, amely a harvardi kutatók eredményeit ismerteti.
[...]
A kávéban lévő koffein önmagában tovább rontja a helyzetet, ugyanis tovább csökkenti az inzulinérzékenységet. A kávé azonban a koffeinen kívül káliumot, magnéziumot és különböző antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek a Harvard munkacsoportja szerint ellensúlyozzák a kávéban lévő koffein okozta negatív hatásokat, és javítják a szervezet reagálását az inzulinra.

(http://www.origo.hu/tudomany/elet/20040107akave.html)
Előzmény: Káposzta (1991)