Mr Spock Creative Commons License 2005.11.22 0 0 51
Kedves sz33,

"..tobb mint ketszaz eve letrehoztak egy allamformat, ami azota is ervenyben van. Ez is paratlan a vilagban."

Nem gondolod, hogy ez egy kicsit túlzás??!! Nincs kétszázévesnél idősebb államforma a világon??

Miota ezt igy felhoztam tobbeknek, eddig valaki kitalalta hogy a monacoi kiralysag talan regebbi, es valamilyen izlandi akarmi is van. De egyetlen igazi orszag a vilagban nem egy allamforma alatt letezik az utolso ketszaz evben. Ha van ilyen, szoljal, nekem egy sem jut eszembe. Tudom hogy meglepo dolog ez, de tenyleg igy van (tudtommal).

A pontossag kedveert: egy allamforma, megszakitatlanul, egy struktura, egy alkotmany, tehat azonos modon valo funkcionalas.
----------------
"USA minden szempontbol, ketsegen kivul a vilag legjobb orszaga."

Mint említettem belpolitikailag (USA) tájékozatlannak tartom magamat. Egy kezemen megtudnám számolni azon Amerikában élő személyek számát, akiktől közvetlenül értesülhettem valamiről. Azt tapasztalom, hogy az Amerikában élők viszonya új hazájukhoz attól függ, milyen eredményt értek el az életben.

Elképzelésem szerint Neked minden nagyon jól sikerülhetett,

Ez tudom hogy meg fog lepni, de nem igy van. Olyannyira nem igy van, hogy egy gyerekkori baratom akivel még most is allando kapcsolatot tartok, aki Nemetorszagban el, az mondta egyszer:"Tenyleg nem ertelek. Te vagy a kapitalizmus aldozata, es megis koromszakadtaig veded. Hogy letezik ez?"
Es en elmagyaraztam, hogy ugy letezik, hogy vannak még emberek a vilagon (ugyan nem sok talan), akik kepesek elveikhez ragaszkodni, sajat kis rongyos eletuktol eltekintve is. Es lehet hogy ez egy baromsag tolem, de en ezek koze tartozom.
Annyiban igazad van, hogy orvos vagyok, igy ehezni soha nem eheztem, es a cipombe sem csurgot be a viz. De ugyanakkor ahhoz kepest hogy orvos vagyok, az atlag orvosnal sokkal, de sokkal szerenyebb eletet eltem. MERT elveimhez valo ragaszkodasom bizony tobbszor is problemakat sodort felem. DE ezek az en problemaim voltak, es nem az orszage. Es szerencsere, kepes vagyok a kettot kulon kezelni.

de én sem a gyűlölet, sem az irigység tulajdonságot nem ismerem,

En sem. Tudom hogy ezt nehez elkepzelni, de ha te is ilyen vagy, eppen te talan kepes vagy elkepzelni. Ezt egyebkent tobb helyzetben kimondott hatranynak talaltam, de egyszeruen keptelen voltam gyuloletet erezni akarkivel kapcsolatban, akarmikor az eletemben. Akkor sem amikor masok az en helyemben mar talan kest is rantottak volna (:-). Az irigyseg pontosan ugyanugy idegen tolem, kizarolag pozitivan tudok arra reagalni ha valaki, akarki sikeres. Jo neki, es kesz.

Csak az a "minden szempontból" zavar egy kicsit. Ha azt írtad volna, hogy túlnyomó részben, akkor most rákérdeztem volna az egyes szempontokra. De így egészen elbátortalankodtam.

Még szerencse, hogy találtam egy másik, alázatosabb mondatot:
", amely azert sok szempontbol peldakent allithato. "
Ez felbátorít engem, hogy megkérjelek, sorolj fel néhányat!
Várom kedves és felvilágosító válaszodat!

Teljesen igazad van. A fenti kijelentesem tenyleg tul tulzott es tul altalanos volt. Sajnos annyira keves a mely gondolkozo ezeken a forumokon, hogy sok szempontbol lesullyedtem egy atlag-szintre, es atlag kijelenteseket teszek, es csak ilyenkor dobbenek ra erre. Tehat elfogadom a te definiciodat:
"amely azert sok szempontbol peldakent allithato."

Gondolom Amerika tortenelmet nem kell reszleteznem, ismered. Tehat kezdem a 20. szazadtol, amikor mar tul voltak Kolombusz, indianok, meg minden ilyesmin (ha kivancsi vagy, errol is lehet reszletesebben beszelgetni, nem elkerulni akarom).
Mindenesetre az elso lenyeges pont amit fel akarok hozni, hogy vegulis miota az alkotmanyt letrehoztak, tobb mint 225 eve, az orszag, a nép, akarmennyire is heterogen eredet szempontjabol, pedanterikus modon ragaszkodik az akkor lefektetett alapelvekhez. Es ez akarmennyire is ma mar termeszetesnek tunhet, nagyon sokaig nem volt az, es bizonyos szempontokbol még most sem az. Igy, eltekintve egy polgarhaborutol amikor szet akart szakadni az orszag, vegulis nem szakadt szet, es tovabb mukodott a tobb mint 225 eves alapelveken. Ehhez roppant ovatosan, kevesebb mint egyszer, két evtizedenkenti atlaggal, nehany mondatot hozzatettek az alkotmanyhoz, es egyetlen egyet vettek csak el (a kesobb hozzatett alkohol tilalmat). Azt sem elvettek, csak neutralizaltak egy masik hozzaadassal.
Mindez egy nagyfoku stabilitashoz vezetett. Joban rosszban. Senki nem vonna ketsegbe, hogy az 1929-es tozsdevalsag utan az elkovetkezo evtizedben Amerika gazdasagilag teljesen osszeroppant. Koldusszegeny emberek millioi alltak sorba egy tanyer levesert. Es MEGSEM tort ki lazadas, megsem probaltak meg akkor sem a strukturat megvaltoztatni. Egyszeruen azon szorgoskodott mindenki, hogy valahogy kikeveredjenek abbol a katyubol. Oszinten? Nem vagyok benne biztos, hogy ez a stabilitas még ma is meg lenne, ha egy hasonlo helyzetbe kerulne az orszag, de akkor megvolt. Ezt en mindig roppantul tiszteltem. A nemetek, nagyjabol ugyanebbol a katyubol nacizmussal akartak kikeveredni, az oroszok meg sztalini kommunizmussal.
------------------------------
A kovetkezo tema tudom hogy nehez lesz, hiszen ebbol indultunk ki es tudom hogy velemenyed alapvetoen kulonbozik az enyemtol. Amerika egy alapjaban bekeszereto nep. Tenyleg az. Tudom, hogy plane most, ez egeszen mashogy van nezve, de a hosszutavu "rekordjuk" nem a vádaskodast bizonyitja. A legjobban talan Colin Powell mondta ki:"Amerika sok konfliktusban vett reszt a 20. szazadban, de mindig csak annyi foldet igenyelt amennyi eleg volt a halottainak az eltemetesere".
Es ez, ha tenyleg belenezel, pontosan igy volt. Azon lehet vitatkozni hogy a Marshall segely mogott volt-e valamifele onzo szandek, de azzal aligha lehet vitatkozni, hogy az a tobbszazezer amerikai, akik azert haltak meg hogy Europaban rendet teremtsenek Hitler tebolyaval szemben, egy teljesen onzetlen megmozdulas volt.

Es enszerintem Vietnam is. A szovjet kommunizmust akartak megallitani Tavol-Kelet fele. Mi masert? Gondolom nem a hires vietnami aranymezok, nem a vietnami olajkutak..........semmi nem volt ott a rizsen es bambuszon kuvul. Kennedy inditotta el, Johnson folytatta, egyik sem volt baratja a fegyvergyarosoknak, ami az azota is gyakori vád ezzel kapcsolatban.

A jelenlegi Iraki kerdes egy kulon tema de enszerintem itt is USA egeszen mas miatt kuzd, mint azt a vilag jelenleg hiszi.
---------------------------
A vilag cikizi a "primitiv amerikait", de akkor hogy lehet hogy a 20. szazad jelentos technologiai fejlodese egy maroknyi orszagbol szarmazik, es azok kozott bizony ott van USA.
-----------------------------
Nyilvanvaloan ezernyi tema lehetseges. Most azok kozott "atcsusszanok" es egyszeruen kijelentek valamit: az atlag amerikai ugyanugy el, dolgozik, sir, nevet, boldog, boldogtalan, mint akarkik masok a vilagban.

A tema persze folytathato.

Gabor
Előzmény: sz33 (48)