Szia Évi5!
Köszi a linket! Az a helyzet, hogy már sokat keresgéltem a neten, de gondoltam, hogy valakinek esetleg van saját tapasztalata is az aszalással kapcsolatban. Én gyümölcsaszaló-gépben fogom szárítani. Azt olvastam, hogy meg kell hámozni, és karikákra vágni - amikor még kemény -, és úgy kell szárítani. Állítólag nagyon finom, majd beszámolok az eredményről.
Sajna nincs digitális gépem, de van fényképem, majd megpróbálom beszkennelni. Szerintem kb. 4-5 m magas, nagyjából gömb alakú a koronája. Minden tavasszal vissza kell metszeni a hosszú ágakat, ha túl sűrű a koronája, akkor ritkítani is lehet. Nem árt nyáron sem zöldmetszést csinálni, ha nagyon nő.
Eddig még sosem kellett permetezni, tudtommal nincs kártevője. Minden tavasszal valami kifurkálja a fiatal leveleket, de ez nem vészes, később már nem is látszik.
Eddig még nem csináltunk semmit a gyümölcsökből, csak nyersen megettük. Azt olvastam, hogy mélyhűtőbe lehet tenni egészben, amikor még kemény, vagy éretten a húsát dobozban. Fagyasztás után elveszti a fanyarságát. Idén szerintem megpróbáljuk a fagyasztást és a lekvárt is. Egyébként minél forróbb a nyár, és többet süt a nap, annál finomabb a gyümölcs, de azért gyengébb években is finom.
Üdv.