7fő Creative Commons License 2005.11.20 0 0 448

Kedves sz33!

A teljes idézet pontosan ez:

„Az anyagi világban minden szigorú törvényszerűséggel, ok-okozati összefüggésben történik. Mindenegyes "helyi változás" (történés) az egész anyagi rendszerre (világra) kihat. Természetesen a hatások nagysága, ereje, befolyása a jelenségek nagyságrendi viszonyától függ.

Egy példa, ha én egy lépést teszek (az akció-reakció miatt) a földgolyót a lépésemmel ellentétes irányban elforgatom. Az én 80 kg tömegű testemet  0,75 méterre "lököm". Kiszámíthatod, hogy a földgolyót ért erő olyan mértékben folyásolta be forgását, mint amilyen az arány 80 kg és 5,5 trillió tonna között van.” A vastagon szedett részt én emeltem ki.

Newton: "Harmadik törvény. A hatással mindig egyenlő nagyságú és ellentétes visszahatás áll szemben; más szóval: két testnek egymásra gyakorolt kölcsönös hatása mindig egyenlő és ellentétes irányú."

Az alapok amelyből kiindulsz kiválóak, csak a következtetésed siklik félre. A számított értékkel együtt a kölcsönhatást sosem vitattam. Számomra az is evidens volt, hogy a kiszámított érték nem mérhető. Azonban a nem mérhetőség tekintetében van a lényeges különbség kettőnk között. Állításod szerint ez azért nem mérhető mert "el kellene érni, hogy egy bizonyos időpontban az egész főldkerekségen minden ember, minden állat, minden jármű, minden folyó szigorúan állva, mozdulatlanul marad, amíg én az egy lépésemet megteszem. Persze a tektonikai földmozgásoknak is szünetelni kellene. Mindezen feltételek mellett sem tudná senki ezt változást mérni." továbbá azért sem, mert nincs ilyen műszerünk.

Én azonban azt gondolom, hogy az érték azért nem mérhető, mert lépéseink a Föld forgására semmilyen hatással nincsenek a következők miatt:

Kölcsönhatásból a hatásnak két jellemző tulajdonsága van:

1.) a térben az a távolság ameddig a hatás el nem enyészik, ki nem huny, át nem alakul,

2.) időben pedig a terjedés sebessége.

A Föld és a lépésed közvetlen viszonyából térben és időben is igencsak korlátozott kölcsönhatás alakul ki, amely alig terjed túl az érintkezési pontokon. Ez a tömegviszonyok és a változás (lépés-forgás) sebesség-különbségei miatt van így, és ezért alakul át lépésed hatása kinetikusból például hőenergiává. Azzal most hadd ne foglalkozzam, hogy egy helyi változás az egész világra – ami ugye még a Naprendszerrel sem egyenlő – miért nem hat ki. Ezért nevetséges azt állítani, hogy egy lépésem 80:5,5 trilió arányban befolyásolja a Föld forgását. Ez inkább fizika mint bármi más, ezért állításodat elnyomott nyilván szakszerűbben tudná cáfolni

Levezetésed alapján megeshetne, ha a bizonyos rétes miatt mindenki nemcsak egyszerre, de a szükséges irányba lépne, megfordíthatnánk a Föld forgási irányát. Ekkora bolygója csak a Kis hercegnek van. Megyek, lekapcsolom a villanyt, mert logikád szerint elhomályosítja a Nap ragyogását. :)))

A kiszámított, de be nem következett hatás elméleti, erre pedig azt állítani, hogy létezik, hamis állítás. Én sajnállak, hogy ennyi időt töltöttél ezzel a problémával, ami ráadásul az anyag-e a gondolat kérdésén semmit sem lendített.

7fő

Előzmény: sz33 (444)