Ne haragudj elnyomott, de a puszta kérdések mióta részei az érvelésnek?
Az a benyomásom, hogy a válasszal együtt sem szoktál 5 percnél többet fordítani egy-egy hozzászólásra.
Mármint, hogy a tudat: harmadik minőség - mitől lenne harmadik?
A minőség a dolgok jelenségek lényegi meghatározottsága, azoknak a jellemzőknek az összessége, amely egy dolgot, jelenséget azzá tesz, ami az a valóságában. Keletkezésüktől létezésükig kíséri a dolgokat. A hasonló dolgok mennyiségben, a nem hasonlóak minőségben különböznek egymástól.
Megeshet, hogy te azonos minőségnek tekinted az agyat a tudatot és a tudaton kívüli létezést, de ekkor a topicon belül alig marad téma amiről újabb kérdéseket tehetnél föl.
Ahogy a 441 hsz-ben sz33-nak írtam harmadik minőség igazából azért nem létezik, mert önmagában az agy sem más, mint az anyag egy formája, és csak az élőlények miatt különítjük el az objektív valóságtól.
Én:Ha az anyag oldaláról nézem a tudat nem objektív anyag… Te:
- na ne viccelj már??? Miért nem? Nem lépnek kölcsönhatásba? Dehogynem! Akkor meg? Létezik a tudat az anyagtól függetlenül? Nem, egészen pontosan semmi jele nincs.
Jól következtetek? Azt állítod itt, hogy a tudat objektív anyag? Azért mert kölcsönhatásban áll az anyaggal? Furcsa érvelés. Én eddig úgy tudtam és maradok ezen túl is annál, hogy az objektív a tudattól független létező.
Én: Az anyag és az agy kölcsönhatása megszüli a tudatot. Te: - Milyen alapon szakítod ketté?
Hát azon az alapon kedves elnyomott, hogy nem azonos és nem csak mennyiségében különböző dologról, jelenségről van itt szó, hanem az a lényegi különbség a kettő között, hogy míg az első anyagi (agyi-fiziológiai) folyamatok, a tudat, pedig érzetek, észleletek, képzetek, fogalmak, ítéletek, következtetések, nézetrendszerek, elméletek stb. összessége. Ez számomra nem csakhogy minőségi különbség, de annak is az a különleges formája, amit kategóriának hívnak. Minden tankönyv különböző, és filozófiai kategóriaként kezeli az anyagot és a tudatot. Ti sz33-al együtt azon fáradoztok, hogy a tudatból is anyagot csináljatok. :)
Szvsz szerint a tudat anyagisága a létében, de nem a léte formájában rejlik. Abban, hogy létrejön-létezik-és talán még azt is kijelenthetjük róla, hogy átalakulás nélkül szűnik meg létezni. Ez a létezés kizárólag az élőlényekkel van összefüggésben.
7fő