7fő Creative Commons License 2005.11.19 0 0 441

Kedves sz33!

Az idézett mondatomban én tisztán anyagi determináltságról beszéltem, éspedig abban az értelemben ahogy elnyomottal értelmezitek az anyagot.

A belső-külső megkülönböztetés mindig viszony kérdése. Az alap a belső, a vonatkoztatott a külső. Ha például az agyra vonatkoztatom a tudatot, akkor a viszonyban az agy a belső, a tudat a külső, míg fordított relációban a tudat a belső, az agy a külső össszetevő. Én a 439 hsz-ben a tudatot tekintettem alapnak.

Az agyi folyamatok tudati determináltságát természetesen elfogadom, hisz minden meghatározottság kölcsönhatást jelent. Ez a pszichoszomatikus és szomatopszichés irányú folyamatok alapja.

Nemcsak az agy-tudat, de a tudat-anyag is kétoldalúan kölcsönösen determinált tényezők. Míg a megismerési folyamatban a tőle független létező determinálja a tudatot, ellenkező irányban pedig a felhalmozott ismeretek segítségével, saját tevékenységén keresztül közvetett úton az emberi tudat hat vissza a tőle indetermináltan létező anyagra.

„A tudat belső anyagi determináltsága az agyi folyamatok, külső pedig a szubjektív valóság. És az előbbiek szerint nincs harmadik minőség”

A szubjektív valóság valóban determinálja a tudatot, ez pedig nem más mint saját tartalma. Akár az agyhoz, akár az anyaghoz viszonyítom ez ön-, vagyis belső determináció.

Én itt azt látom, hogy elveszett a tudat. Ha amint írod vannak az agyi folyamatok és van a szubjektív valóság, akkor mi a tudat?

Harmadik minőség nem amit itt írsz, hanem amiatt nincs mert az agy is anyag.

Így a tudatot, mint olyan minőséget, - amely nem anyag és nem agy - nem tudjuk kikerülni. Ellenkező esetben az egyenlet így néz ki: tudat=anyag, anyag=tudat. Ez pedig nem igaz. A közismert definíció is különbséget tesz anyag és tudat között. Ezért így is feltehető a kérdés, ha az anyag a tudattól független létező, akkor a tudat milyen anyag?

Világosan tehát: a Tudat – benne a gondolat - az anyaghoz viszonyítva önálló minőség(kategória), amelyet önmaga belső tartalma és az aggyal együtt anyagnak nevezett külső kölcsönhatások determinálnak.

Üdv: 7fő

Előzmény: sz33 (440)