kargab Creative Commons License 2005.11.19 0 0 139

Vagy a jemeni néző saját magát alázza a saját levelével....? :) Legalábbis a levelét olvasva nem úgy tűnik mintha oly sokat tudna akár Jemenről, akár itthon a hetes buszról, de földrajzból se lehetett túl jó.... :) A teljesség kedvéért a Virtuozzo által hivatkozott nyílt levélhez kapcsolódva íme Frei válaszlevele ami szintén neten kering:

Kedves Séllei Judit

Levelét olvasva kezdem úgy érezni, hogy én valójában nem is Jemenben forgattam, hanem Svédországban….

Svédországban, ahol szebb autókkal járnak az emberek, mint Magyarországon, persze Boss öltönyben és a plázafiatalok  fülén MP3-as lejátszó van….

Rájöttem, hogy csak álmodtam, amit a saját műsoromban láttam.. Jemen, amit a világ 10 legszegényebb és legkorruptabb országa között tartanak nyilván, és ahonnan a hétvégén még a távoli ausztrál kormány is óva inttette a polgárait, mert ellenük irányuló merényletektől és emberrablásoktól félti őket… -nos ez csak álom volt.  Á dehogyis ilyen hely ez!  Jemen igenis Svédországhoz hasonlóan biztonságos ország! Bár -ahogy maga is írja- vannak katonai ellenőrzőpontok és útvonalengedélyek, de hát ez ugye  minden normális városban  így szokás, Stockholmban éppúgy, mint  Budapesten a Nagykörúton..  „Az utazók biztonságáról szól a történet” -hogy magát idézzem.

Tökéletesen egyetértünk! Arról szól…

Kosz, nyomor és szegénység sincs -a kamera és a világ ezt rosszul látja. Mindez van jemeni módon -ahogy maga írja - a 7-es és 9-es buszon is Budapesten.. Én igenis rosszul emlékszem… A nézők pedig rosszul látták! Mi nem egy 20 éves, ütött-kopott Toyota Camryval zötykölődtük végig Jement, amit az Információs Minisztérium ránk állított cenzora vezetett.. Á dehogy! Mi egy ott szokásos luxus Land Cruiserrel jártunk! Ezt Maga, aki akkor az országban sem volt biztosan jobban tudja…

Csak találgatni tudok, hogy vajon mi vezérli túlzó és alaptalan vádaskodásait? A Jemen iránti elfogultság, ami annyira érezhető férje általam korábban elolvasott könyvéből, hogy emiatt nem kívántam magukkal interjút készíteni? Vagy a sértődöttség, hogy az előzetes tervekkel ellentétben mégsem kívántam magukkal interjút készíteni? Esetleg mindkettő, vagy még a mostani Önökre nehezedő jemeni nyomás is, hogy írjanak ilyen leveleket, mert egyébként bajuk lesz abban az országban, ahol 35 éve ugyanaz a 95%-os szavazatokkal „demokratikusan megválasztott” vezető irányít? Lepipálva ezzel mindenkit az arab világban, kivéve Kadhafit?

Kedves asszonyom! Maga tényleg komolyan gondolja, hogy kicsinyes vitát kellene kezdenünk arról, hogy Jemen tényleg 6-szor akkora ország, mint Magyarország, vagy sem?  Maga szerint ez valótlanság, de szerintem 536 ezer négyzetkilométert mindenki el tud osztani 93 ezerrel…
Azt hiszem, ennek az egésznek semmi értelme, mert Jemenből -bármily fájó is-  nem lesz Svédország, még Frei Tamás gyalázásán keresztül sem. Én eddigi életem során jártam az összes arab és iszlám országban, némelyikben többször is, az elmúlt 5 Dossziéból pedig 3-at a Közel-Keleten forgattam, mert abban bíztam, hogy sikerül megértenem és megértetnem valamit az arab világ és a Nyugat konfliktusából. Ehelyett itt most az a kérdés, hogy milyen autóban ültünk forgatás közben… Nevetséges és szánalmas!

Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült értelmes párbeszédet kezdenünk!

Ettől persze önök még szerethetik Jement és élhetnek is ott boldogan. Ehhez kívánok sok erőt és kitartást!

Üdvözlettel: Frei Tamás

PS: A szállodánkban egyébként -az Ön állításával ellentétben- forgattam, a filmben is benne volt! Emlékszik, az a hely, ahová fémdetektorokon keresztül lehetett bemenni, pirossal áthúzott pisztolyok rajzai között. Az volt rájuk írva: Elnézést kedves vendégeink, de a szálloda fegyvermentes övezet, úgyhogy lőfegyvereiket hagyják az épületen kívül!

Előzmény: Virtuozzo (138)