Kedves sz33,
"Irak utan csak ugyanazok "lovat valtottak". "
Én majdnem pontosan egy éve fórumozok, így nem nagyon tudom mi volt előzőleg.
Amerikában soha nem voltam, nem ismerem belülről, nem ismerhetem, nem is szólhatok érdemben hozzá. Amerikát, ill. az Egyesült Államokat én külpolitikája, illetve annak kihatása alapján itélem meg. Amíg a kommunistáktól Amerika szidását hallottam csak, eleve Amerika pártján álltam, illetve nem hittem egy szót sem az imperializmusról. Azóta az élet és a politikai tapasztalat megtanított a valóság felismerésére.A nagy kerdes az, hogy akarod tovabbra is a nepszeru allaspontot magadeva tenni, vagy esetleg akarod a tenyleges valosagot tudni. Ha jol erzed magad a jelenlegi allaspontoddal, es alapjaban nem erdekel hogy mi az igazsag, talan ne is olvasd tovabb ezt a hozzaszolast. De ha esetleg egy picurkat megis kivancsi vagy, figyelj jol ide.
-----------------------------------
Talan mindenekelott jo otlet lenne, ha belepillantanal abba a topikba 1999-bol amit jeleztem. Ott lathatod, hogy boven Irak elott, pontosan ugyanez a szajtepes ment Amerika ellen, csak mas volt az "indok". Irak nem kellett ahhoz.
Vajon miert? Mert az amerikacikizes mozgatorugoi pontosan ugyanazok mint a kommunizmus alatt. Miert csinaltak a kommunistak? Mert tudtak hogy USA-ban jobb az elet, es ezt valahogy igazolni kellett az emberek elott. Hogy miert jobb az elet, dacara annak, hogy szerintuk a kommunizmus egy folenyesen jobb rendszer.
A kommunizmus ugyan olyan formaban megszunt, de annak az igenye, hogy az emberek igazoljak maguknak hogy naluk miert jobb, az pontosan ugyanugy most is megvan. Es ez ugyanugy megvan kormanyok szintjen is. USA minden szempontbol, ketsegen kivul a vilag legjobb orszaga. Mazlis is, mert a megalapitoi egy oriasi majdnem ures teruleten, dugig asvanyi kincsekkel, termofolddel kezdtek. Ez maga egy nehezen behozhato elony. Még MA IS, USA nepsurusege 32/km2, ami egyharmada Magyarorszagnak, egytizede peldaul Belgiumnak.
Na most erre jon ra az, hogy tobb mint ketszaz eve letrehoztak egy allamformat, ami azota is ervenyben van. Ez is paratlan a vilagban. Itt kezdodott az igazi hatekony kapitalizmus, ami a gyakorlatilag semmibol egy oriasi modern orszagot letrehozott.
Megusztak a nacizmust, megusztak a sztalini kommunizmust, megusztak mindket vilaghaborut. Es mindezek miatt a vilag irigy. Kesz.
Mert ha osszehasonlitod mindezzel azt hogy "Panama" meg "Vietnam" meg akarmi, ha még el is fogadom azokat abszolut negativnak, az osszkep pozitivitasahoz kepest még igy is elhanyagolhatoak. Voltak rossz pontok is? Persze hogy voltak. Na de nehogy mar Vietnamot ossze lehessen mondjuk hasonlitani a 2. VH-val? Europa pusztitotta, tepte egymast, magukat a 20. szazadon keresztul. A masodik feleben csak azert nem volt sok, mert a hideghaboru mindekit kordaban tartott. Hiszen ahogy megszunt Szovjet Unio, Europa nem tudta magat turtoztetni, es azonnal lerohantak Jugoszlaviat. Az ürügy ott, egy halvany sapadt masolata akarminek amiben USA reszt vett vagy vesz.
Szoval ki lett a vilagban termelve egy kronikus amerikairigyseg, igy amerikaszapulas.
Ami Irakot illeti: senki nem hazudott. Maximum tevedett. De ha Amerika tevedett, ugyanugy az egesz vilag tevedett, mert minden jelentos vezeto allast foglalt amellett, hogy Iraknak vannak tomegpusztito fegyverei. Innen ket eset lehetseges:
1. Voltak, csak Irak kapott idot boven (honapokat), hogy az ENSZ ellenorzes kozben mindent vagy eltuntessenek, vagy esetleg atszallitsanak mondjuk Sziriaba.
2. Tenyleg nem voltak. Ebben az esetben Szaddam Husszein a hibas, mert ugy csinalt mintha lennenek. Nem egy lehetetlen variacio. Miert? Mert igy akarta azt a benyomast kelteni, hogy Irak eros, es a vilagnak felni kell Iraktol. Hiszen ha tenyleg nem volt WMD, akkor miert vivott Szaddam minden egyes megvizsgalando helyert kozelharcot, hogy "ezt nem", "de ezt igen", "nem, ezt nem", neha heteken keresztul? Ennek csak ket oka lehet: az egyik hogy kellett ido az eltuntetesre, a masik hogy azt a benyomast akarta kelteni hogy vannak. Nincs harmadik logikus magyarazat, hogy miert nem nyitott ki minden ajtot az ENSZ ellenoroknek szo nelkul.
De valoszinuleg volt WMD. Kulonben el nem tudom kepzelni, hogy nemcsak USA, de az oroszok, a nemetek, a franciak, az angolok, a kinaiak, MINDENKI ugy beszelt Irakrol hogy ott volt WMD. Letezik az, hogy a vilag vezeto orszagainak a kemszolgalatai MIND TEVEDTEK volna?
De ha igen, most milyen alapon tepi mindegyik a szajat USA-val kapcsolatban?
Ha azt mindenki helyesnek talalta, hogy senkihazi Milosevicset, es harom tankkal rendelkezo Jugoszlaviat le lehetett bombazni, mert "veszelyes volt Europara nezve", akkor milyen alapon kritizaljak most az USA-Iraki esemenyeket?
Raadasul meg most is, amikor mar egyre nyilvanvalobb hogy van valamifele mély es alapveto muszlim problema.
Gondolkozz el mindezen mielott valaszolsz. Esetleg kerdezz ha valamit nem fejtettem ki tisztan.
---------------------------
De a világ minden valamirevaló titkosszolgálata tudta, hogy nincs atomfegyver Irakban. Ha lett volna, meg sem támadta volna az USA Irakot!Nem atomfegyverrol volt szo, hanem kemiai es biologiai fegyverrol, es az atomfegyver eloallitasi probalkozasokrol. A vilag minden valamirevalo titkosszolgalata azt jelentette hogy VAN kemiai es biologiai fegyver Irakban.
A "nem biztos hogy van" kizarolag akkor merult fel, amikor USA bejelentette Irak lerohanasi szandekat. Addig minden orszag azt allitotta hogy VAN. Nezz utana ha nem hiszed. Segitek:
Itt van Clinton beszede az amerikai nepnek (es a vilagnak persze) December 16, 1998-ban:
http://www.pbs.org/newshour/bb/middle_east/july-dec98/clinton_12-16.html
Es Bush van azzal vadolva, hogy kitalalta a WMD-ket, meg hazudta? Mifele rossz vicc ez?
Viszont ország-világ tudta, hogy Pakisztán rendelkezik atombombával, azonkívül a terroristák fészke volt és puccsista az államfő.
Ideális cél lett volna, ha már az USA feljogosítva érzi magát a világon "rendet"-teremteni.Nevetni fogsz, egyetertek. De azt hiszem itt vannak komplex diplomaciai meg strategiai kerdesek, amiket nem lehet nem figyelembe venni. Mielott azokat kifejtenem, kivancsi vagyok hogy az eddigivel kepes vagy-e azonosulni, legalabb valamennyire.
Gabor