Én alapból azt sajnálom, hogy az átépített szakaszon, ami Bélapátfalvától Kirádig tart, és ahol 18,5 t a tengelynyomás, ott nem csináltak 1983 körül normális pályát, 20 tonnásat, hogy a Nohab is el tudjon erre járni.
Lényeg:
Nem az évi 1-2 menetről van szó, de a Szergely, a Nobab és a Púpos valamint társaiknak nem elég a 18,5 tonna tengelynyomás.
Sőt ezen a vonalon egy Hercules lenne jó, a felső szakaszon, mert az haszonfékezést folytat. Csörgő járt még fel, meg MD azoknak még megfelet a pálya.
Tudom, most kinevetnek, hogy Herculest, meg Nohabot emlegetek (szomorú, hogy Szilvásváradra nem tudott elmenni a nohab, Bélapátfalváig ment csak.), mindegy, csak 48-as rendszerű sín fővonalról, új tapfák, és 20 t tengelynyomás lenne a követelmény.
Sok vonal 20-21 tonnás jelenleg.
Ami nem az sajnos kissé rossz jövő elé néz.
Sok vonal jár hasonló cipőben. C rendszerűek meg ilyenek.
Van ahol azóta fővonalról lekerült bontott anyagból, a 20 t összejött.
Lényeg , nem az hogy lassú a pályán való közlekedés, hanem a nagyobb vonatok nem tudnak végigmenni.
KÜLÖNVONATNÁL Bélapátfalván mozdonyt kell cserélni.
Bz-ből meg az Iker Bz kellene, de én nem keverném a Tornanádaskai vonalon dolgozó Bz-ket ezekkel amik a 87 esen vannak.
Tornanádaskai vonalon sajnos pár út alatt nagyon koszos lesz a vonat valakiktől.....