Szia Encsi84!
Nézd meg Rappaiék honlapját: http://www.husevonoveny.hu/venuszpark/egzotikus/telallo_gyumolcsok.html
Egy budapesti céggel társulva készítették a honlapjukat, így néha nem lehet tudni, hogy melyik információ melyikhez tartozik. Érdemes őket felhívni telefonon, megérdeklődni, mikor járnak arra felétek. Ha van több megrendelésük, akkor ki is szállítják, ha útba esik. (Én Hódmezővásárhelyen lakom, ami elég kiesik a körzetükből, mégis tudtam velük kétszer is találkozni, egyszer Szegeden a virágkiállításon, egyszer pedig a városunkban rendezett mezőgazdasági kiállítás alkalmával.) Székesfehérvárra mindig el szoktak menni május eleje környékén a Korona Vásárra.
Mikor tavasszal vettem a datolyaszilvafát, már akkor 1,5 m magas volt. (Plussz a konténer) Több mint 5 km-t bicikliztem a házunktól a kiállítás területéig, hogy be tudjam szerezni őkelmét, majd biciklire pattanva hazafuvaroztam. A konténer nagyjából vödör nagyságú volt, ezt szatyorba raktam, majd végig azon imádkoztam, hogy le ne szakadjon a szatyor füle. Így kerekeztem végig. A jobbra való kanyarodás könnyedén ment, csak egyenesen tartani volt nehéz a biciklit. Ebből ki lehet találni, hogy nekünk sincs kocsink, így megszenvedtem érte. A bicikliút fölé behajló ágakat már nem is említem. Közben végig az járt a fejemben, hogy most lehet, hogy hülyének néznek, de akkor is hazaviszem.
A vadcitrom kiválóan alkalmas sövénynövénynek. Lehet metszeni, szépen díszít, és határozottan megállítja az esetleges betörőt, ki át akar mászni rajta. A "normális" citromon is van ám tüske, csak sokkal kevesebb. (Persze, ha tavasszal és ősszel éppen ki, illetve be akarod telepíteni, akkor rögtön megtalálod.)
Olvastam a citromos topikban, hogy éppen citrommagokat csiráztatsz. Azt viszont tudni kell, hogyha kikelnek, nem fognak teremni! Mikor már olyan állapotban van, hogy nagyjából ceruzavastagságú a törzse, és gyönyörű szép, akkor kell nekiesni egy késsel, és be kell oltani. Ezt érdemes szakemberre bízni. Úgy kell elképzelni, hogy a drága, féltett növénykédnek a törzsét elvágják, és a fenti lombos részt kihajítják a kukába. Neked pedig maradt a cserépben egy néhány centis csupasz csonk, melyre ráillesztenek egy termő fáról való ágat. Ha a kettő darab összeforr, akkor a termő ág fog tovább nőni, és idővel teremni kezd. Ha nincs beoltva, akkor nem fog teremni, vagy szakkönyv szerint 10-15-20 év múlva fog csak virágozni, teremni. (Anyukámnak van egy közel 20 éves fája, esze ágában sincs virágozni)
Vadcitrom esetében a magjáról való keltetés működik, teremni fog. Érdemes egy-két oldallal korábbi hozzászólásokat is megnézni, mergeznek van egy gyönyörű bokra. Fantasztikusan néz ki. (Mármint a vadcitrom, mergezzel még nem volt szerencsém találkozni.)
Üdv.
Évi