Szia Encsi84!
Én is hasonlóképpen gondolkodom, mint te. A párommal mi is nemrég költöztünk el szüleinktől, így a házikónkat és a kertünket csinosítgatjuk. Nekem még "csak" datolyaszilvafám van, de még szeretnék kivit és télálló citromot is.
A télálló citrom teljesen más, mint a rendes, hagyományos citrom. Valójában vadcitrom lenne, tele nagy tüskékkel, gyümölcse pedig csak inkább teába való. Előnye viszont, hogy kinn lehet hagyni a kertben, túléli a teleinket, szépen díszíti szép sárga gyümölcseivel.
A "rendes" citrom érzékeny a fagyra, ezért kell télen 8-10 fokos helységben teleltetni, viszont kevésbé tüskés, finom a gyümölcse, akár csak úgy magában is meg lehet enni. (Persze, kinek milyen az ízlése. Anyukám citromfájáról való gyümölcs sokkal édesebb, lédúsabb, mint a boltban kapható, kényszerérett citrom.)
Tavasszal vettem a datolyaszilvafát, konténeresként. Kb. 1,5 m magas, már akkor látszott, hogy lesz rajta virág. Nyár elején virágzott, különleges alakú, fehéres-sárgás színűek voltak. Mivel későn virágzik, a késő tavaszi fagy se okoz benne kárt. Ami számomra nagyon szimpatikus benne, hogy (elméletileg) nincs kártevője, ezért nem kell permetezni. Metszeni se kell, esetleg csak akkor, ha alakítani akar az ember a lombkoronáján. Szép nagy sötétzöld a levele, nyáron is szépen díszíti a kertet. Ősszel nem színeződik el a lombja (legalábbis nem feltűnően), az első fagyoknál símán lehullik. Paradicsom nagyságú és kinézetű gyümölcse október-november környékén kezd el pirosodni. Amit én eltoltam, hogy hallgattam az egyik könyvben írtakra, és a legelső fagynál leszedtem őket a fáról. Később találtam egy másik cikket, hogy nyugodtan fenn lehet hagyni őket, a fagy nem árt nekik. Igaz, hogy utóérőek, így a hétvégén megkóstoljuk, már eléggé érettnek tűnnek. Ha fennhagyom őket, akkor most a kopasz fán virítana a három gyümölcs, ami termett. Tök jól nézne ki. Akik nem ismerik, azok megdícsérték, hogy "jé, milyen szép almafám van! Milyen kicsi, mégis már van rajta három nagy alma!"
Én Rappaiéktól vettem, egy kiállítás alkalmával jöttek el városunkba. Tudom őket ajánlani.
Most jut eszembe, ha vennél ilyen fát, arra ügyelj, hogy annyira ültesd mélyre, hogy az oltás helye is a föld alá kerüljön. (Én nem így ültettem, később lettem felhomályosítva) Ez azért fontos, mert ha kemény tél esetén mégis visszafagyna, akkor az oltás fölötti termő rész újból ki tud hajtani. Ellenkező esetben az oltás alatti vad alany hajt ki, ami nem fog teremni. Így a hétvégén leveleket fogok hordani a fa törzse köré, amit náddal takarok be, hogy védjem a kemény fagytól.
Na, elég volt a mesélésből, a többieket is szóhoz juttatom, hagy meséljenek ők is a növényeik igényeiről, velük kapcsolatos tapasztalataikról.
Jó kerttervezgetést!
Üdv
Évi