Kedves sz33,
Más.(Marshall-terv)
Az emberek többségénél a véleményalkotás nem az objektív tények alapján történik, hanem aszerint, hogy milyen érzelmi kötődései vannak valakinek az adott véleményt hangoztató irányába. Ez a tudathasadásos állapot csak úgy képzelhetõ el valakinél, hogy az érzelmi kötõdései felülírják az objektivitást és a rögzõdött pozitív érzelmet tekinti igazságnak, míg egy dologgal kapcsolatos negatív érzelmeit tekinti hazugságnak. A legtöbb ember esetében ez sajnos így működik ugyanis a gondolkodás tényleg fárasztó dolog, mert ismereteket kell szerezni, majd azokat folyamatosan rendszerezni kell, hogy levonható legyen, a megfelelõ következtetés.Nagyon igaz, teljesen egyetertek. Azzal kis plusszal, hogy azon "emberek tobbsegebe" amit emlitesz, nem tartozom bele. Nem tudom mennyire ismered az amerikai sci-fi vilagot, de a Star Trek-et sokan ismerik. Onnan a Mr Spock nick. Nem veletlenul. Egesz eletemben buszke voltam arra, hogy megprobaltam (nem mindig sikerult) kizarolag a tenyek alapjan megitelni dolgokat. Es megprobaltam (nem mindig sikerult) annyira logikusan gondolkodni amennyire tolem ez kitellett.
Es emiatt: hajlando vagyok evekig vitatkozni (ha van ertelme) ha logika es bizonyitek alapjan (hianyaban) nem vagyok kepes elismerni (az akarmit), de ugyanakkor egy szempillantas alatt elismerni a masik igazat, ha az kepes bizonyitekot tenni az asztalra.
Es még azt sem allitom hogy en soha nem elkepzeles alapjan itelek meg dolgokat, de azt megprobalom minimumra csokkenteni.
Mindezek miatt kinosan ragaszkodom az elfogadott forrasokban leirt dolgokhoz. Ezert tartom a Marshall segelyt annak aminek az le van irva. Lehet hogy akkor ez hamisan lett leirva? Igen, lehet. Na de akkor szukseg van VALAMI TENYRE ami ezt kozvetlenul igazolja. Az hogy "aztan mi lett" az nem igazolja az akkori esetleges hamisitast, mert azok mind olyan kozvetett tenyek amik igy is meg ugy is letrejohettek volna. De meg kiveteles es logikus esetekben kozvetett teny is elegseges lehetne, mint peldaul "kiderult X-rol kesobb hogy tobb dologban hazudott, emiatt perbe fogtak, eliteltek". Es ugyan nem azert iteltek el hogy mit mondott a Marshall segellyel kapcsolatban, de legalabb van egy logikus lanc hogy miert hazudott volna azzal kapcsolatban IS.
Amugy nulla emocionalis kapcsolatom van a Marshall segellyel. Mit erdekelne engem ez hat evtizeddel kesobb?
Gabor