3. napirendi pont: a 2006. évi költségvetési koncepció. Már jó ideje tárgyalják, de időközben távol voltam. Így ismertetni sem tudtam eddig az elhangzottakat, ráadásul egy részét nem is hallottam.
Jakab Béla a Pénzügyi Bizottság elnökeként (Civil Frakció) arról tájékoztatta a testületet, hogy a bizottság azt valószínűsíti, hogy 2006-ban forráshiányos költségvetése lesz a városnak. A bizottság határozata szerint azt javasolják a testületnek, hogy a sok, kiadásokról szóló határozatok kerüljenek listázásra, a testület állapítsa meg azok prioritását, és amennyiben a költségvetés tervezése során kiderülne, hogy az összesre nem jut elegendő pénz, akkor a fedezet nélkülieket vonja visza a testület.
Fontosnak tartja, hogy a koncepció keretében tisztázza a testület, hogy akar-e a város további hiteleket felvenni? Mi legyen az adókkal, illetve az ingatlanértékesítésekkel?
Szerinte ilyen elvekről is határozni kellene a mai ülésen.
A polgármester egyetért vele. Mondja ki a testület, hogy elsősorban nem hitelfelvétellel kell finanszírozni a fejlesztéseket. Szerinte igazából nem is tudjuk milyen helyzet következik be - azt a kevés pénzt, amink van, azt kell jól beosztani..
A javasolt fejlesztések, beszerzések előkészítését el kell indítani, és ha nem lesz rá fedezet a költségvetésben, akkor akár a közbeszerzési eljárásokat is leállítják. De ő azért bízik benne, hogy ezekre mindre lesz fedezet.