levil Creative Commons License 2005.11.16 0 0 267
Pedig a madolin az egy eleg sotet hangu hangszer. Foleg az archtopok. Lehet hogy neked inkabb eg ir kivitelezesu flat-top hangszer kene. Annak olyan gitar kozelibb a hangja. Mindenkeppen nyiltabb es vilagosabb, de nekem nem az a mandolin hang. (sot kifejezetten irital.)

A Fender kozepe az tenyleg zenekari jatekra vn kitalalva. Volt a hetvegen akusztikus klubb. Ott volt egy mandolinos srac egy nagon regi Ibanezzel. Gonyoru kis hangszer volt. Mar reg ki akartam probalni egy ilyet. A hangja is fantasztikusan tetszett. Jo chopja volt. Kicsit (nagyon) halk volt de ez jellemzo az akkori japan hangszerekre.

O mondta hogy azert kritizaljak mert nincs eleg alja, de o ennek orul mert nem szolna ki a zenekarbol rendesen ha sok lenne az alja es kevesebb a kozepe.

Szolisztikus jatekra talan nem a legidealisabb, de zenekarba nagon jo.

Beszelgettem egy Amrikai mandolinos sraccal (aki rendelt egy tok ugyanolyan mandolat mint a Thiele.) O mondta hogy sok mandolinos fel a transponalastol, ezert inkabb oktav mandolint vagy buzukit vesz kezebe (btw Thiele buzukia a smoothie songban, faragott fedelu A fazon f lyukas, ha utanna nezel biztos talalsz fotot is). Pedig ezekkel a hangszerekkel az a baj hogy elvesznek a gitar mogott. (Lasd smoothie song, tokeletes pelda.)

Minden hangszernek meg van a szerepe a zeneben. Hol szol ki. A mandolin sem kulonb. Erre foleg rock bandak nem jonnek ra sosem. Mindenki otthon behangszineli a hangszeret hogy ugy szoljon mint az allat. (V alaku eq) Aztan zeneben egy maszlag az egesz. Ha forditott Vt tekerne akkor tok jol szolna a zenekarban mert a gitar alapvetoen ott szol ki. Persze ha nicns tobb hangszer akkor nem szol jol mert se alja, se teteje. De ha ott a bogo meg a cinek akkor...

Szoval erted.

Nem veletlen hogy lapos fedelu mandolint fileg szolistak hasznalnak, meg reneszansz zeneben. A Zepelin, REM, Poco, country-rockosok, stb mind faragott fedelu F lyukut hasznal.
Előzmény: TheRover (266)