Milanello3 Creative Commons License 2005.11.15 0 0 430

Szia sz33!

Hogy anyagból van-e az ujjlenyomat??...

Juppííí, hát ennél fantasztikusabb példát keresve sem találhattál volna a problémára!

Nos, ne mondjuk, hogy "metafizikai" (habár nem tévednénk így sem). Egyszerűen mondjuk azt, hogy - mivel se nem élőlény (ugye), se nem tárgy (másképpen: élettelen anyag), így hát marad az "anyagtalan" (ha úgy tetszik: "metafizikai") halmaz: a fogalom.

Hogy nincs 'ujjlenyomat' nevű élőlény, abban nyilván megegyezünk.

Hogy nincs 'ujjlenyomat' nevű anyag, azt most bizonyítom:

Megmutatom Neked a jobb tenyeremet, és Te világosan látod a kisujjam bőrének a rajzolatát: íme, az ujjlenyomatom. Milyen "anyagból van"? Bőrből, persze.

Miközben a jobb tenyeremet figyeled, én a bal kezemmel, elítélendő módon, de igen ügyesen ellopom a tárcádat, majd, mielőtt hiányolnád, lelépek. Mikor leesik, hogy mi van, kihívod a rendőröket. Egyetlen nyom van, a pohár, amiből ittam, azon is csak egyetlen ujjlenyomat látszik tisztán: a jobb kisujjamé. Milyen "anyagból van" most? Némi testnedvből, koszból, amit összeszedtem, meg a pohár üvegéből.

A zsaruk a tőlük megszokott nagy erőkkel látnak a nyomozáshoz, az ügyre ráállított szorgos nyomozók számítógépre viszik kisujjam ujjlenyomatát. Milyen "anyagból van" most? Hát, egyrészt a számítógépet alkotó fémekből, műanyagokból, és ha egy szoftver segítségével a képernyőre kirajzolják, akkor még pl. fotonokból is.

Persze, gyorsan elfognak a speciális ügynökök, és a tárgyaláson a bűnügyi szakértő mutogat két db., méretes papírokon látható ujjlenyomatot a bírónak, sokszoros nagyításban, persze: az egyik a poháron talált, a másik, amit letartóztatásom után vettek tőlem. Milyen "anyagból van" most ez? Papírból, és némi festékből.

No tehát: miből van az én saját egyetlen jobb kezem egyetlen kisujjának abszolút egyedi ujjlenyomata - ha már egyszer feltettük, hogy anyagból van (ami nyilván meghatározható)? Egyszerre bőrből, testnedvből, ilyen-olyan koszból, üvegből, műanyagból, fémből, időnként fotonokból, aztán még papírból, és festékből? Vagy hol ebből, hol abból, a körülményektől függően? Miközben sem az ujjam, sem a bőröm semmiféle változáson nem esik át?...

És ha nem nyúlom le a tárcád???...

Nem-nem, jól látszik, hogy ez így sehova nem vezet. Merthogy: van-e olyan konkrét dolog a világon, ami anyagból van, de ez nem meghatározható, mert ez az anyag esetenként 100%-ban megváltozik, pusztán az (emberi) értelmezéstől függően?

Ez a nem kis ellentmondás mindaddig fennáll, amíg el nem fogadod, hogy az 'ujjlenyomat' szó bizony egy fogalom, ergo nem anyagi dologra utal. Ez még akkor is így van, ha értelmezéséhez - nyilván - minden körülmények között szükségeltetik némi anyag.

Ha ezt megérted, és elfogadod, akkor azt is elfogadtad, hogy léteznek szavak, kifejezések, melyek olyan dolgokra utalnak, amiknek a  jelenlétük megállapításához ugyan szükségeltetik anyag, azonban maga a szó nem ezt az anyagot jelenti: jelentéstartalma metafizikai jellegű dologra (jelemségre stb.) utal.

Ilyen a 'gondolat' is: ameddig le nem tudsz tenni elém egy darab akármiféle anyagot, amiről bebizonyítható, hogy az egy az én gondolataim közül, és semmi más: addig szerencsés, ha annyiban maradnunk, hogy a 'gondolat' szintén metafizikai jellegű.

Várom eszmefuttatásod folytatását, és amíg be nem fejezted, természetesen ne reagálj erre - sőt, ne is zavarjon meg a folytatásban -, utána viszont szívesen olvasnám a véleményedet.

Üdvözlet!

Előzmény: sz33 (429)