Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.15 0 0 337

Én is azt mondom hogy kell kénezni; mégpedig borkénnel, nem a kénlap égetéssel.  (Pláne ha nem fejted le még egy hónapig - kén nélkül állna. meg nem is javasolta a borászati tsz. nekem a kénlapos megoldást) Mi indokolja az elhagyását? Gyorsabb érés? Almasavbomlás? Oxidálódás?

Miért mellőzük jótékony hatásait? (Fertőtlenítés, szín, íz, llatfokozó hatás)

80-100 mg/l hatóanyagot (SO2) adnék, azzal - már ha az egyéb beltartalom (sav alk.) megvan - akár palackozásig is elegendő szabad kén marad.

Alapkénezéskor hamar lekötődik a hozzáadott mennyiség fele; így a szabadkénessav-tartalom 40-50 mg-nál nem lesz több, palackozási hat. ért.: 60mg.

Előzmény: RAMBO (331)