Cirfandlia
2005.11.15
|
|
0 0
337
|
Én is azt mondom hogy kell kénezni; mégpedig borkénnel, nem a kénlap égetéssel. (Pláne ha nem fejted le még egy hónapig - kén nélkül állna. meg nem is javasolta a borászati tsz. nekem a kénlapos megoldást) Mi indokolja az elhagyását? Gyorsabb érés? Almasavbomlás? Oxidálódás?
Miért mellőzük jótékony hatásait? (Fertőtlenítés, szín, íz, llatfokozó hatás)
80-100 mg/l hatóanyagot (SO2) adnék, azzal - már ha az egyéb beltartalom (sav alk.) megvan - akár palackozásig is elegendő szabad kén marad.
Alapkénezéskor hamar lekötődik a hozzáadott mennyiség fele; így a szabadkénessav-tartalom 40-50 mg-nál nem lesz több, palackozási hat. ért.: 60mg. |
Előzmény: RAMBO (331)
|
|