levil Creative Commons License 2005.11.15 0 0 253
Mi volt a baja? Az mind amit felsoroltal meg meg ronda is volt. Ez egy picit szebb amit kuldtel, de...

Szoval ennyi erovel (meg penzert) szerintem megvehetned a Matyi mandolinjat. Az legalabb egyben van. (Sok hosszu ejszakat jatszottam vegig a Poloban kis Fenderrel, kozel all a szivemhez.)

Arrol legalabb tudod hogy egyben van. Az MKkrol a legijesztobb horro sztorik kozt tobb volt olyan hogy szallitas kozven konkretan szetesett a hangszer. Leesett a nyaka vagy a feje. Pedig ha egy rendes (es az MK rendes) kemeny tokon belul ilyen tortenik akkot tudod hogy valami nagyon gaz a hangszerrel es a szemet is kijon a gyarbol (A Fendernel legalabb ilyet nem latunk, legalabbis nem gyakran.)

Az Ebaytol is ova intenelek. Az Amerikaiak eleg kocsogok. Kulfoldre szallitas legtobbszor gond. A szallitas az akar $100-200 is lehet. Neha a fejukbe veszik hogy nekik ok csakis UPSel vagy Fedexel kuldenek, es akkor nagyon draga. A Postaval meg az a baj hogy nekem iden egy Amerikabol kuldott kuldemenyem es egy Belgiumbol kuldott kuldemenyem is "elveszett". Reklamalni nem lehet.

Amerikan belul kevesbe gaz, de nemzetkozi az halal.

Aztan a vamon is jol megbsznak... Mert hat elvileg vannak iskapuk hogy ha ajandekkent kuldi akkor nem kell ra vam, de ezek a gyakorlatban nem szoktak mukodni. Mar csak azert sem mert az Amerikai mentalitasban nincs benne a kiskapu fogalma. Nem az van mint itthon hogy midnenki tudja es erti hogy te most egy szabalyt akarsz kijatszani es boldogan bexeli neked a gift opciot. Nem. Az amerikai meg fel is haborodik hogy miert kered tole hogy csaljon az esetek 80%aban.

Erre raveszed hogy nem tul kommunikativak (foleg ha nem vagy perfekt mert mocskos kulfoldi vagy, akar arab is lehetsz... hmm) Ha eloallsz 65 kereseddel hogy posta, de ajanlva, es gift mert nem akarsz adot fizetni, stb olyan szinten fog elkuldeni a pics@ba hogy meg be is fuj az ebaynek hogy tiltsak le az accountodat mert rohadt bunozo vagy.

Van kivetel, de egyszeruen nem eri meg a szop@st. Es szop@s az egesz hangszer szallitasi logisztika. (Ez igaz mind az olcso es mind a draga hangszerekre, csak a draga hangszernel a plusz koltsegek nem duplazzak meg a hangszer arat, legalabbis remeljuk.)

Megoldas. Menj el magad es hozd el. Persze nem az USAba, hanem akarhova ahol lehet kapni. Fapados/kocsi, azt usgyi. (Konnyen beszelek en rendszeresen jarok az USAba, de sajna kezipogyasznak csak sajat hanszerem fer be.) Sajnos legtobbunknek egy ut. egyszeruen nem eri meg, foleg egy ilyen alacsony kategorias hangszernel. Sajnalom hogy ezt kell mondjam. Gondolom nem ezt akartad hallani.

Ha rendes hangszer kategoriaban keresgelsz az egy mas kerdes. Az Eastmanrol nagyon sok jot hallottam, e meg sajna nem volt hozza szerencsem. Egy 504es eastman is $500 korul lehet, ha talalsz hasznaltan akkor talan egy picivel kevesebb is, de sehol nincs raktaron. Nem is vagyok benne biztos hogy az 500as sorozatban gyartottak oval lyukast. Sokat beszelgettem Eastman dealerekkel es nagon szar az ellatasuk, kereslet nagyobb sokkal mint a kinalat, rendelni konkret dolgokat nem tudnak. Mindig kuldenek egy stoc hangszert aztan ahogy esik ugy puffan. Az van benne ami benne van. A legnagyobb USA dealer azt nem tuta elintezni hogy sajat szemelyenek csinaljanak egyet a specifikacioi alapjan. Annyira pipa hogy keresett egy masik manufakturat es ott kezdi eppen gyartatni a sajat mandolin markajat. De dragabb lesz.

Meg ezekkel is ott a logisztikai problema. S ha az USAban nem lehet kapni akkor elkepzelheted hogy milyen Europaban a felhozatal. Meg hat itt picit biztos fragabb is. stb.

En eleg rendesen atragtam annak a lehetoseget hogy a legjobb aron egy rendes hangszert kapjak es nekem a logisztika nem is annyira problematikus. Egyetlen jo megoldas az amit en is valasztottam. Van 2-3 olcson dolgozo cseh hangszeresz. Ebbol a legolcsobb rendelkezett a legjobb referenciaval. O csinalja nekem eppen a hangszert. Csepp mandolinjai 14e koroba (kb 125e Ft) + 3 honap varakozasba es egy Cseh utba kerul (Bar eskuszik hogy valami nagyon megbizhato szallito ceget hasznal Europan belu ami + 1500 koronaert elhozza az ajtodhoz. Ezt igy talan bevallalhato.)

Osszegezve, szerintem erdemes gyujteni egy rendes hangszerre. De kozben nem art ha az ember tud valamin jatszani, mert egy rendes hangszer sokba kerul, sokaig keszul esetleg, stb, szoval nem egy azonnali vasarlas. (Meg ugyis kell utanna pothangszer, mas hangolas, stb :) mondjuk ezutobbi a mandolinnal kevesbe dominans)

Ennyit irni :)

Kerdezz nyugodtan, biztos merul fel kerdes ennyi vakera utan.

L