Milanello3 Creative Commons License 2005.11.14 0 0 427

Helló!

Kicsit szól Neked is a lenti, Sz33-nak címzett dolog is - talán 1-2 ellentmondást felodottam ott.

Na de:

1. Neked, szigorúan véve, fogalmad sem lehet az én gondolatomról, annak teljes valójában. Amit Te olvasol a monitoron, az csak silány kivonata mindannak, ami a tudatomban "kavarog" - és abszolút a szellemi képességeidtől és felkészültségedtől (és még pl. tőlem, a fogalmazásomtól stb.) függ, hogy mit sikerül belőle megértened úgy, ahogy azt szeretném. Ha, tegyük fel, nem tudnál magyarul, akkor is támadnának gondolataid a soraimat látva - közel sem olyanok, mint amit én közölni remélnék. Ez csak kommunikáció. (Mint írtam is volt.)

Az, hogy létezik a magyarban egy olyan szókapcsolat, hogy "papírra stb. vetett gondolataidat olvasom", nem azt jelenti, hogy ilyen esetekben valóban maguk a gondolatok materializálódtak papír stb. formájában.

2.

"a tudatot (esetleg: a gondolkodást) mozgás generálja" - miért nem elég neked, hogy a tudat önmaga egy bonyolult, összetett mozgás(forma)?

Ez az, hogy nem nekem "nem elég", hanem (rajtad kívül) senkinek sem!

Hallottál Te már bárkit is másképp beszélni a tudatról (gondolkodásról, vagy saját személyéről, énjéről, tudatában lejátszódó dolgairól, gondolatairól stb.), mint csakis virtuális valójában értelmezhető jelenségről? Nyilván nem. Ezek nyelvtani értelemben vett fogalmak. Nem tárgy, nem élőlény: fogalom.

Nem akartam ezzel előjönni, de most végül csak elsütöm. Egy egészen mérsékelten jó gyerekviccről van szó, melynek a puszta léte megmagyarázza, hogy mennyire létező is a probléma, ami rögtön fennáll, ha a gondolat=(mozgás=)anyag tézist igaznak szeretnénk elfogadni:

Tanítónéni: Gyerekek, ma a fogalmakról fogunk tanulni.  Minden fogalomnak számít, amit nem tudunk a kezünkkel megfogni. Ilyen pl. a 'barátság', a 'szépség' stb. Mondjatok még példát!

Pistike: Izzó parázs. (haha)

Vajon lenne-e értelme a viccnek, ha Pistike azt mondja, hogy 'tudat', vagy 'gondolat'? Nyilván nem, hiszen ezeket a dolgokat nem lehet "megfogni'. Miért? Mert nem anyagból vannak: metafizikai jellegűek. Nem úgy, mint az agy, ami anyagi, és meg is lehet fogni; de vajon ha a kezedben tartod az én működő agyamat, akkor egyúttal fogod-e az egész énemet, tudatomat, gondolataimat? Nem, az csak agy, se több, se kevesebb.

Ebből a szempontból nézve nem az a "fölösleges továbblépés", amit én csinálok, hanem az, amit Te: mert egy fogalmat kezdesz el magyarázni, hogy abból végül megállapíthasd, hogy anyagból van.

Előzmény: Törölt nick (425)