pittman
2005.11.14
|
|
0 0
335
|
Az irodalomban ugyebár a kénezés nem kérdés (csak a amennyiség). Kénezünk és slussz! (Nagy üzemben nyilván nem lehet kockáztatni.)
A kénért viszont én sem rajongok, és mivel elég kicsik a hordók (400 l a legnagyobb), vagyis túl sok bor nem megy tönkre akkor sem, ha beüt valami krach, én kísérletezgetek a kénmennyiséggel.
Ha 1. elég a sav (az idén szinte biztos) és 2. az alkohol, és 3. mód van arra, hogy a bor sose maradjon darabban, valamint nem zavar a 4. gyorsabb oxidáció okozta szín- és ízváltozás, akkor akár 0-ra is leviszem a hozzáadott ként (a hordókénezéssel amúgy is jut bele).
Két hordóban azért kénezek (az egyikbe 50 mg-mal a másikban 100-zal fogok), mert 1. meg akarom őrizni a gyümölcsösséget és a színt, 2. finom seprőn hagyom, és meg szeretném előzni, hogy el kezdjen dolgozni valami nem kívánatos mikróba.
Üdv
p
|
Előzmény: RAMBO (331)
|
|