sz33 Creative Commons License 2005.11.12 0 0 421

Hűha Milanello3!

"Elméleted szerint ilyenkor a 'tudat' nevű anyagnak nyilván valamiképpen ki kell ürülnie a szervezetből. Ez eddig még tiszta sor is lehetne, bár talán egy "hogyan?" itt is jogos lenne."

"......anyagként fogod fel, akkor talán 1-2 gondolatommal bizonyos fokig megint melléérveltem, de ez csak azért van, mert egyelőre nem tudom elképzelni, hogy hogyan gondolod a dolgot."

Mennyire igazad van!

Még egy kísérletet teszek, hogy a még mindíg (dögivel) fennálló félreértéseket kiküszöböljem. Ehhez azonban egy átfogó és alapos "kinyilatkoztatásra" (?!) van szükség részemről, ami viszont elkerülhetetlenné teszi, hogy néha magamat idézzem valamelyik hozzászólásomból.

1. Séta az anyag körül.

"Esik az eső." - hétköznapi, minden (magyar) ember által érthető esemény.

Fizikailag úgy is el lehetne mondani, hogy a H2O kristályok molekulái felolvadva gömbbé, majd a gravitáció hatására azonnal cseppé formálódva és gyorsulva a Föld szilárd felszíne felé mozog. A levegő-elegy molekuláival való ütközések fékezik a gyorsulást. Mivel a surlódási tényező a sebesség négyzetével arányosan nő, a gravitációs erő és a surlódás ellenkező irányú lévén kiegyenlítődés következik be. Ettől a pillanattól kezdve a csepp egyenletes sebességgel közelít a Föld felületéhez.

Fogalmak: egyenletes sebesség = a megtett út és az ahhoz szükséges idő hányadosa

egyenletes gyorsulás = a sebességváltozás és az ahhoz szükséges idő hányadosa

egyenletes gyorsulás végsebessége = négyzetgyöke a gyorsulás és az idő kétszeres szorzatának.

gravitációs gyorsulás = 9,81 m/sec*sec

A fentieket nem számítási példaként említem, hanem annak megvilágítására, ami most következik.

A földkerekség minden növénye és állata, valamint az egész anyaga akkor is létezett, amikor egyetlenegy ember sem volt rajta és akkor is létezne (még jobban!), ha ma sem élne egyetlen egy sem. Röviden az anyag tudatunkon kívül is létezik, létezhet.

Az ember is a természet része (anyagban él) és ugyanúgy anyagból van, mint minden.

Az ember is csak anyagból, anyagban, anyag által, anyaggal, anyagi paraméterekkel tud bármit meghatározni.

Így az anyag "működésének" leírása, megértése, röviden "természeti törvények nevű" ismeretek és fogalmak anyagot jelentenek, akkor is, ha az első szempillantásra ez nem látszik egyértelműnek.

Minden fogalom, legyen az idő, tér, esés, gyorsulás, sebesség stb. anyag nélkül elképzelhetetlen, illetve nem létezik. Ezekkel a kifejezésekkel, valamint a matematikával igyekszik az ember a világban, amiben él kiismerni magát és a környezetét.

Ha most néhány "különleges" fogalom, mint szellem, lélek, angyal, ördög stb. eszedbe jut és azt kérdezed, hogyan jön ide anyag, akkor becses türelmedre apellálok, mert az később kerül sorra.

A mai napra szíves engedelmeddel befejezem, mert egyéb programom van.

A lényeg, a séta az agy körül címmel kerül részletesebb megtárgyalásra.

Elnyomott olvtársnak segítségét köszönve és mindenkit üdvözölve. ÉN

Előzmény: Milanello3 (417)