Pedro Gonzales Creative Commons License 2005.11.12 0 0 9535

Sziasztok!

Nem nagyon szoktam írni ebbe a topicba, de most megteszem.

Szerintem nem a vonalakat kellene megszüntetni, hanem PÉNZT kéne fordítani a vasútra! És akkor vonzó lenne az utasok számára. Nem csak azért nincs utas, mert rossz a vonal vezetése, és/vagy kis forgalmú helyeket érint. Hanem főleg mert rossz állapotban van. Az a baj, hogy amikor csökken az utasszám, általában leépítenek, nem pedig felújítanak. EZ az alapvető felfogásbeli defekt. És ez vezet ahhoz a spirálhoz, amiből ma már nehéz kikerülni. Mert ennek a rohadt kormánynak (elnézést, az előzőnek meg az az előttieknek is) esze ágában sincs igazán költeni a vasútra. Ez legalább 30 éve nem történik meg. (Mellékvonalakon meg van hogy még régebben.) Újra vonzóvá kéne tenni a mellékvonali utazást az emberek számára.

Alacsony pályasebességre is ki lehetne építeni hézagnélküli felépítményt, még ahol az ívek nagyobb sebességet nem is tesznek lehetővé. Ezzel máris nagyobb komfortérzettel rendelkezne a vasút ugyanazon a 40 km/h-s sebességnél is, mint ha ugyanennyivel döcögne a 3 centis hézagokon és a rohadt talpfákon - párosítva ezt megfelelő új járművekkel.

Emellett karban kellene tartani az épületeket, hogy az utasnak ne az jusson eszébe, ha a vasútra gondol, hogy az egész egy mocsoktelep, hanem a szép virágos, meszelt, jól karban tartott állomások, megállóhelyek.

(Erre egy példa: dédnagyapám mozdonyvezető volt, és nagyapámat néha megkérem, hogy anekdotázzon. Régen a nógrádi mellékvonalakon, amerre főleg járt (máshol is bizonyára) volt egy 2-3 fős festőgárda, akik sorban járták az állomásokat, és minden vasúti épületet rendbe hoztak, majd mikor körbeértek, kezdték elölről. A MÁV alkalmazottai voltak. Ez most miért nem kivitelezhető? Alig kerülne valamibe. Ezzel szemben ma - ha egyáltalán szeretne valami ilyesmit a MÁV - saját emberek hiányában meg kell pályáztatni, ezzel is telik az idő. Na meg messze nem is minden épület esetében történik meg.)

Az ország vérere a vasút. Nem mintha azt akarnám, hogy legyen, de háború esetén majd' minden üzem leáll, de a vasútnak kétszeres erővel kell dolgoznia. Ilyen pályákon ez nem lenne lehetséges. De a kormányokat ez sem érdekli. Csak a zsebtömés. Azaz ki tudja, de mindenesetre nem tudom, hova megy a pénzünk.

Komolyan, én szívesen elvállalnám azt is, hogy ha adnának festéket, ingyen is lefesteném a padokat és a korlátokat, meg amit szakértelem nélkül lehet a környékbeli mellékvonalakon. Mert ez nem állapot. Szép állomásra az utasok is szívesebben mennek ki, mint egy koszosra. Ez máris egy utasszám-növelési módszer. Emellett a vandálokat pedig felakasztanám, vagy legalábbis rendőrségi felügyelet alatt szívesen megnézném, ahogy a saját házukat, autójukat firkálják össze vagy verik szét. Vajon mennyire szívesen csinálnák? Én mindenképpen nagy kedvvel segítenék be nekik...

Szerintem.

Pedro G.