Az elejére: a szavaink nem mindeig, nem mindent és nem pontosan adnak át gondolatokat. Ez egy fórum, ahol jellegéből fakadóan szakadozott elme-csere zajlik.
Ergo semmilyen szintű tudatról nem beszélhetünk - nekem nem ergo, s ezt ha röviden is - nincs mindig sok időm ide -, de leírtam, ismétlem mésképp: a tudat mozgás, ami agyunknak egy bonyolult, összetett mozgása. Ha valami megáll, még elindulhat. Az említett estekeben valahogy elindult.
'a tudat egy önálló anyag' - nem önálló, de ezt is leírtam. A lélekkel poénkodtam, ott a :-) is...
A bekezdéssel, amiből kiragadtad - én meg nem ellened(re) írtam, s ki is emeltem, hiogy BIZTOSAN így van... ezt továbbfűzve kérdeztem épp: Miért kéne MINDEN-t érzékelnünk?
tér: lehet, hogy számodra meredek, de nem feltételezés. A 'tér', mint szó persze túl sok mindent jelez (lásd első mondatom), amik keverednek elménkben. A 'fizikai tér', az miben különbözne a három geometriai dimenziótól, s mivel mérnéd, ha nem méterrúddsl, s mi lehetne azún 'túl' még, hogy a távolságokat, a dolgok elhelyezkedését jellemzi? Most ne elektromos 'tér'-re, meg midnen egyébre gondoljunk, mert ez csak valami spórolás a nyelvben, csak "a" 'tér'-re...
a gondolatot és a gondolkodást mindenképp külön kell vizsgálni - értem is, meg nem is... igaznak is érzem, meg nem is... bá van gondolat gondolkodás nélkül is: lévén pl. lehegezzük kőtáblára, s onnantól aki azt felismer, annak ismét gondolattá válik, ám 'közben' nem gondolat, s csak 'gondolkodó' számára válik ismét elevenné... olyan ez, mint a kómából 'feléledő' emberi tudat esete...
mozgás: filozófiai értelemben, mint kategória; általában változás, összefoglaló fogalom. Mozgás a 'társadalmi mozgás' is.
A gondolat teljesen más tészta. - másképp beszélsz róla, mint ahogy én. Agyunk belső változásai maguk a gondolatok. Na nem mind, csak egy része, de az. Ilyen értelemben mozgás, s nem más tészta. Szerintem :-)