Szerintem először kezdjünk egy értelmes beszélgetést arról, hogy mit is kéne tenni. Nyilván mi nem vagyunk szakemberek, nem ismerjük a hajléktalanok szociológiáját. De meg merem kockáztatni, hogy nem is akarjuk, csak azt, hogy tűnjenek el a közterületről. Mivel engem ez a jelenség zavar a legjobban Budapesten, sokat gondolkodtam a megoldáson. Abszolút laikusként a következőkre jutottam.
A dolgot a 3T jegyében kéne kezelni. Tiltani, tűrni, támogatni.
Tiltani kell a közegészségügyileg aggályos dolgokat, mint bokorbaszarás, tetves ruhában való járkálás sok ember között (különösen a tömegközlekedésen), közterületi alkoholfogyasztás, stb. Ezek közül néhányra már van jogszabály, a közterületiseknek be kell ezeket tartatniuk.
Tűrni kell, ha olyan helyre mennek, ahol nem zavarják a jónépet. Mint a türelmi zónák esetén. A legtöbb hajléktalan olyan helyen lakik, ahol nem zavarnak szinte senkit. A Belvárosban levőket a közterületisek állandó "zaklatásával" ilyen helyekre kéne kényszeríteni.
Támogatni kell, ha valaki ki akar törni. El tudom képzelni, hogy valahol a város határában felhúznak egy olyan szállót, mint amilyenek Japánban vannak. Van 8 négyzetmétered, de az csak a tied. Cserébe a szociális segélyed ennek az intézmények érkezik, ahol szociális munkások segítenek beosztani a pénzt úgy, hogy valami albérleti díj is kijöjjön belőle. Véleményem szerint ezt a befektetést nem szociális támogatásként, hanem akár turisztikai nézőpontból is lehetne vizsgálni.
Tovább is tudok ötletelni, de megvárom, hogy mások mit írnak.:)