Nézd én nem kérdőjelezem meg Dr Bosik Jánost, meg a Szakszervezetet.
Néha muszály nagyot mondani.
Ez egy csonkítatlan idézet.
Ami a számlát illeti, lehet hogy a menetjegy összegének n szerese a valós költség.
De!
Egy esetből (62-es vonal) nem kéne általánosítani.
Utánanéztem a 62 es "bűneinek"
Lényeg:
Anno valamikor 1980-ig kijárt 3 műszakban járt a vonat Sellye Beremend (cementgyár) között.
Később ezt megváltoztták. Utána már csak Siklósig járt a vonat (ex 22.30as Siklós-Sellye például onnan indult)
Siklóson kevesebb munkaalkalom volt. Elvégre nem valami nagy város, talán 7-8 ezres lakosú, a kis cégeket bőrgyár, meg faüzem felszámolták.
Oda már egyre reménytelenbb volt a 3 műszakos vonat így a bérletesek eltűntek a vonalról.
Onnantól, hogy nem lehett vele 3 műszakba a cementgyárba járni vele, nem volt igazi bevétel, húzóerő.
A kifogásolt 21.50 körüli vonatot amivel egy topiktárs utazott, egyik évben elvették másik évben elindították.
Így nem is lehett késő este utas arrafelé. (Az Utasok nem tudnak évenként alkalmazkodni egyszer 5 vonat egyszer 7-8 ?)
Ezért lehett látni arra "0" "Nulla" utasforgalmat.
1980 as évek köepe körültől zajlott a folymat.
A nagy ipari cégek dolgozóinak fontos volt a vonat, mellkvonalakon is sok bérletes fizető utas volt.
Bérletesek eltűnése, inaktívak és 65 felettiek megjelenése a vonalon nem sok bevételt hoz.
Iskolába se nagyon lehet vonattal járni, mert ritkán jár a vonat és sokszor 7.10 helyett 6.30-6.40 körül van benn egy vonat vagy épp 7.55 8.00 ra ér be.
Egyik se jó.
Volánok és a közút válságban van.
Én saját magam számolok, és a megyémben nagyon kevés utassal közlekedő buszokat látok.
Nekik is meg vannnak számlálva a végnapjaik.
8 utas egy csullós buszon este.
Délelőtt vidékre egy csuklóson 25 utas ebből 21 fizető utas.
Egyes közúti cégek már régen járműjavításból, alkatrészeladásból, különjáratból meg minden más kiegészítú tevékenységből próbálják pótolni a veszteségeket.
Közút nem ad csatlakozást.
Azaz ha elakadsz akkor nem taxizhatsz több száz kilométert.
Távolsági utazásnál éjszakai vonatok, várótermek, hijján elég kiszolgáltatott az ember.
Egy olcsó motel 6000 körül van.
A menetjegyhez viszonyítva elég sok.
Visszasírom a 80-as évekbeli vonatokat.
Akkor voltak esti vonatok, és volt váróterem.
Nem volt munkanélküliség hajléktalanokkal.
Nem voltak erőszakosan kéregetők a pénztáraknál.