fanofano
2005.11.05
|
|
0 0
45
|
Sziasztok!
Írok, nehogy kifogyjunk a szuszból és megint leálljunk.
6m-es magasság felett valóban kell építésiengedély, de rövid utánjárás és némi csodálkozás árán megadják, persze ha épp nincs útban magasfesz vezeték és a szomszédok sem akadékoskodnak. Nov. 2-tól amúgy is a hivatalnak kell utána járnia mindennek :), remélem így is lesz.
Hétfőn folytatom a saját projectemet, lesz már időm és van már pénzmag is.
Ez 3 lapátos, a lapátok fából faragottak, autógenerátoros kivitel lesz. Őszintén szólva, én is a gerjesztés megoldásával vagyok meglőve: ha pl. kerékpárdinamót használok gerjesztőfesz előállítására, akkor valamennyire visszafogja a turbinát és a dinamó sem bírja a tartós igénybevételt. Egyéb egyenáramú motor generátorként (ablakmosó,ablaktörlőmotor) túl nagy teljesítményű, ezért még többet vesz el a fodulatból. Viszont gerjesztés csak akkor kell, amikor fúj a szél.
Talán egyszerűbb lesz egy Reed-relé+mágnes a turbinán+egy fordszámmérő+külön akku. Az eredeti tervben neodimium mágnes és tekercs szerepel, tehát le kell gyártani a generátort (itt elkerülhető az ékszíjhajtás), ami nem okozna különösebb gondot, lévén tekercselő az alapszakmám :), de nem kell megijedni, nem bonyolult, viszont a 24 darab mágnes darabja a Borsmagnettől 1000Ft+Áfa. Becslésem szerint ebben az esetben a generátor költsége meghaladja a 40E Ft-ot, hát ezért gondoltam autógenerátoros megoldásra (darabja 2000-5000 Ft között bontóból), meg környezetvédő vagyok és szeretek újra hasznosítani, ezért használt étolajjal megy a dieselem (jaj, a fináncok meg ne szagolják :) ) de ez más topicra való.
Két lapát (szárnyprofilos) már kész, csak festeni kell, sajnos a harmadik megsérült, ezért ki kell még javítani aztán jöhet a lakatos móka :)
A forrás: http://www.scoraigwind.com/index.htm .
Sajnos megyek dolgozni, holnap estig nem leszek.
Jó szelet!
|
Előzmény: erbe (44)
|
|