Dydand Creative Commons License 2005.11.02 0 0 182
Kulináris kolléga "felbosszantott" egy másik -kulináris- topikban, ezért most "bosszúból" megosztom a szombati menüt, amit én kreáltam....

Amúrt nyeltünk szüntelenül kapros-tejszínes rákraguval. Tudom-tudom.... a kapros-rákragu alapját úgy hívják, hogy Kárpáti módra, de ez egy módosított, továbbfejlesztett szósz, és a többit én tettem hozzá. (Azt már csak HALkan teszem hozzá, hogy nagyon gyorsan elfogyott.....:)))

A recipe:
1 kg amúrbélszín (a gerinc melletti hosszú "húsrúd", mely a hal bontásakor egyszerűen levágható)), 5 dkg szezámmag, hal fűszerkeverék, zsemlemorzsa, vaj, 2 dl főzőtejszín, 20 dkg szeletelt gomba (legjobb, ha erdei gombából készítjük, de dobozos csiprekéből se rossz), 20 dkg garnéla (fagyasztott is jó), bors, 10 dkg liszt, 1 csomó kapor, 1 dl fehérbor, 1 csomó petrezselyem, 1 tk köménymag, 1 kg (lehetőleg egyforma nagyságú) krumpli, só

A halat beszórjuk a hal fűszerkeverékkel, megforgatjuk a szezámmagos zsemlemorzsában, vajjal kikent tűzálló tálba esszük, aláöntjük a bort, majd lefedve a 220 C-s sütőbe toljuk.
Ha a rák friss, akkor szétszedjük, megpucoljuk, ha fagyasztott akkor kiolvasztjuk, majd enyhén sós, köménymagos, petrezselymes vízbe tesszük (tehetünk bele pár csepp citromlét is) és megfőzzük. A krumplik héját jól megdörzsöljük, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk, alaposan megmossuk, majd ketté (ha nagyobb krumplink lenne akkor négyrét) vágjuk. Felvágva, héjastól sós vízbe tesszük, majd őket is feltesszük főni.
20 perc múlva a krumplit lehúzzuk a tűzről, lecsöpögtetjük, majd vajjal gyengéden átkeverjük. Vigyázzunk, ne törjük össze! Ha szeretnénk megszórhatjuk egy kevés hal fűszerkeverékkel is. A gombaszeleteket vajban, sóval, borssal, petrezselyemmel összepirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott kaprot (friss kapor hiányában szárítottat) és egy keveset a a garnélák főzővizéből. Pároljuk tovább, míg a gombaszeletek kisség megpuhulnak, ha a vőzőlé kevés lenne a garnélák vizéből pótoljuk. Amíg rotyog a mártásalap a garnélákat leszűrjük és az alaphoz adjuk. Gyorsan átforgatjuk, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt. Kóstoljuk, ha szükséges utánízesítjük. Lisztet adunk hozzá, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri. Aki lisztérzékeny ezt a lépést el is hagyhatja.
A halat kivesszük a sütőből, két oldalára halmozzuk a főtt krumplit, majd az egész tálra rálocsoljuk a rákragut. Visszatoljuk a sütőbe és még 15 percet sütjük.

Finom chardonnay hozzá és a felhökben leben az ember...
Nyami, izé, üdv: dy
Előzmény: kulináris kóstológia (181)