Hello sz33!
Nem teljesen értem, hogy miért fakadtál ki, semmi bántót nem mondtam (írtam). Talán az zavar, hogy triviális dolgokat mondok, amiből azt szűröd le, hogy szórakozom Veled. Igazából ez nem így van: én már a vita elején azt mondtam, hogy ez a kérdés (ti. hogy 'anyagból van-e a gondolat') kapásból értelmetlen. (Pont annyira paradox feltételezés, mintha azt firtatnád, hogy vajon a testünk metafizikai jellegű-e - csak az ellenkező oldalról megközelítve.) Ezért ilyenek a válaszaim.
Kis OFF: ha van dolog, amit nem csípek, az a mások zavarása, szóval, ha nincs kedved vitázgatni velem, szólj, nem bántódok meg. Ha viszont tényleg érdekel a közös nevezőnk, akkor, elárulom, már nincs hátra 1 hónapunk, csak 1, max. 2 hét. (Go west.) ON
Itt azt mondod, hogy nem a gondolat létezésének természetét akarod kutatni. (Legalábbis én 'gondolatot' értettem a "bizonyos szó" alatt az általad idézett mondatban, lehet, hogy félreértettél - ezesetben a köv. két sor tárgytalan.)
Bár a címből nem teljesen ez derül ki, de ez a topic a létezésének természetét (anyagi - nem anyagi) firtatja a gondolatnak, Veled és velem együtt. Ezzel nyilván egyetértesz.
Másik dolog: azt mondod, hogy a tudat nem metafizikai (tehát - kizárásos alapon - anyagi) jellegű (362. hsz), most viszont azt mondod, hogy nem kevered össze magával az aggyal. Ehhez a két sorhoz beszúrnék még valamit az előző oldalról, idézve Tőled, pirossal kiemelve egy-két érdekes részt:
"A tudat, a születéstől kezdve (egyesek szerint perinatális) megélt érzékszervi, azokhoz társított érzelmi emlékek, valamint kisebb nagyobb komplex események, élmények, a hozzátartozó érzelmi emlékekkel, az agyban tárolt nyomai. Ehhez társul még a kisebb, nagyobb döntések és azok eredményei, vagyis az azokhoz kötött pozitív, vagy negatív élmény, érzelem nyomai. Ez az agy egy bizonyos %-át veszi igénybe, de nem helyhez kötött, vagyis nem egy bizonyos agyrészben foglal helyet.
Bármilyen tevékenységnél és gondolkodás közben ez a tudat-rész az agyban állandóan "feszültség alatt van", vagyis minden mégoly kicsi döntés is a tudat teljes "lekérdezésével", a "tapasztalatok kiértékelésével" történik."
"Az én fogalmazásomban a konkrét gondolat a tudat (ami nem egy hely) szűrőjén keresztül az agyban keletkezik, ami esetenként csak emlékképpen kerül tárolásra, máskor a tudatot egészití ki ujabb nyommal."
Nem szeretném kivonatolni, hogy mindebből mi derül ki a tudatról, ha összeolvassuk, és hozzávesszük a kiindulópontodat, mert, ha jól megnézed, olyan képtelenség jönne ki belőle, hogy megint azt hinnéd, hogy bolondozok. Pedig ezek a Te szavaid.
Végül: a példádat értettem. Azt viszont nem értem, hogy hogyan bizonyítja a gondolataink anyagi valóját* az, hogy a különböző szavak felismerését egészen hasonló folyamatokkal produkálja az agyunk.
*"Nyelvtudományos levezetésedbe arra utaltál, hogy melyek a szavak tárgyának jellemzői, illetve a különbségek, és így jutottál arra a következtetésre, hogy a fogalom anyagtalan.
És itt van a félreértés és a kutya elásva!" - innen gondolom, hogy ezt szeretted volna mondani a példával (meg onnan, hogy más magyarázatot nem fűztél hozzá).
Üdv!