Rengeteget.
Mintha újat csináltatnál.
Viszont a Kamaránál (Főváros) roppant kulturáltan és rugalmasan segítenek, és bár egy kiló papír az ára, de túl tudod verekedni magad a problémákon.
Viszont a hitelgarancia-rendszer nekem nem annyira tetszik, mivel bevonják a cég tulajdonosait is készfizető kezesként.
Ez a bankok szokásos pofátlansága, amikor céghitelt magánvagyonnal fedeztetnek.
E mellett szerepel a Hitelgarancia Rt kezességvállalása is.
Ez azért necces, mert pl. az én egyik tulajdonostársam pl. BAR listás, ezért nekem kell kezességet vállalnom a hitelért, - ezzel őt tehermentesítik a felelősség alól, jóllehet ügyvezetője is a cégnek, és ha baj van, akkor őt ugyan miért nem kapja el a bank?
Meg nem értem, hogy miért nem elég a Hitelgarancia Rt kezessége, illetve miért kell még külön költségbe vernem a céget, ha egyébként a tartozásért, - amelyik az éves árbevétel 20%-a lehet, - felel a cég és felelek én is.
A helyzet annyival cifrább, hogy a cég, amelyikről szó van, az említett társamból és egy cégből áll, amelyikben hárman vagyunk tulajdonosok.
Erre most a három tulajdonosnak külön-külön kellett garanciát vállalni a hitelért, így aztán a bank kockázata nulla, mi meg fizethetjük a kamatot meg a Hitelgarancia költségeit is, de ha baj van, akkor először rajtunk verik el a port, a cég másik tulajdonosa meg röhöghet a markába adott esetben...
Aztán nem úgy használod a lóvét, ahogy akarod, mert negyedévente a számládon kell lenni a hitel 20%-ának, évfordulókor meg az egész összegnek, ugyanis hosszabbítás nincs, - kezdődik a hitelbírálat elölről.
Szóval, a magyar bürokráciának nincs párja.
Most a Budapest Banknál van valami hasonló konstrukció, - de ott sem láttam semmit, ami sokkal jobb lett volna.
Ez a hitel csak átmeneti finanszírozásra jó, arra is csak a 80%-a, - de több, mint a semmi.
Azért kár lenne, ha nem lenne.
:O)))