sz33 Creative Commons License 2005.10.31 0 0 388

Hajrá Nemocap, nehagyd magad Némókapitány!

Továbbra is szívesen látunk a topikban, hiszen kell nekünk (materialistáknak, realistáknak, racionalistáknak, antiklerikálisoknak stb.) egy támpont, amihez viszonyíthatjuk szellemi fölényünket. Magunk közötti vélemény különbség kifejtése nagyon unalmas lenne és ellaposodna. Hozzászólásaid egyrészt a megválaszolással köszörüli elménket, másrészt megerősít bennünket, hogy alaposabb és természettudományosabb ismeretekkel rendelkezünk.

Abban mindnyájan megegyeztünk, hogy mindenki személyes (szubjektív) "valósággal" rendelkezik. Valamint, hogy abszolút igazság nincs. Azt is igaznak találtuk, hogy a hit befolyásolja a tudatot.

Nos! Ha valakinek bebeszélték, hogy az elvégzett kurzus alapján, olyan természetfölötti tulajdonsággal rendelkezik, hogy égő parázson járhat és ezt el is hiszi, akkor ezen a személyen nem lehet sokat segíteni. Mert a hit mindenesetben tudja a tudást pótolni, illetve helyettesíteni.

Ugyanígy értelmetlen dolog egy bódulatban "átélt látomásról" a reinkarnációban hívő egyént meggyőzni, hogy a hite vezeti félre!. Ám legyen, hiszen ezzel senkit sem károsítasz meg.

A másik kérdés a stílus!

Egyik módszered abból áll, hogy senki által nem állított elvet cáfolsz meg.

Pl.:165.sz.hsz.

"Az agy anatómiai fogalom. A gondolat semmiképpen nem az. Az agy nem szülőhelye a gondolatnak, az elme nem azonos az aggyal. "

Meg is kérdeztem (167):

"Ki volt az a hatökör, aki azt állította, hogy a gondolat anatómiai fogalom?

Ki volt az a másik hatökör, aki az agyat az elmével azonosította?"

Erre csak imamalomszerűen magadat ismételgeted:

".....hogy nem az agy a gondolatok szülőhelye.

Az agy nem egyenlő a tudattal.

A gondolatok az elméhez, és a szellemhez köthetőek, melyek nem azonosak az aggyal."

Az a tény, hogy az elme, szellem, lélek fogalmait különféleképpen definiáljuk, természetes.

Pl.:Serenic:"Az én szóhasználatomban szellem = lélek, de más a minőségük. A lélek tudatos, a szellem nem."

Te: "Az érzelmek a lélek nyelve, de maga a lélek - mondhatni passziv. Mindent befogad, tudását tapasztaláson keresztül gazdagítja létezéssé."

Mondom ez eddig hagyján, de a következő emeletes marhaság már döfi!

"........ kapcsolatban áll a lélekkel, mint érzelmi "tárházzal ", és az információk feldolgozását múltbéli életek alapján is képes elvégezni."

Többször állítottad, hogy az általam az agykutatás jelenlegi állását tartalmazó ismertetés számodra nem tartalmaz ujdonságot. Ha csak annyira lennél tisztában a dolgokkal, mint én (ez igazán nem magas mérce!), akkor nem tennéd nevetségessé Magad a fenti és hasonló mondatokkal.

Az alábbi mondatnak lustaság miatt csak néhány részét (számozva,vastagítva) veszem szemügyre:

" Az elme a tudat fókusza szerint jár el, igy megszüri és (1) adott esetben torzitja a beérkezett információkat: az érzékszervek nem képesek a saját tartományuk határain kivül eső anyagokkal dolgozni ,(2) bár ezek is beérkeznek, mint információk."

1./ Az információt nem lehet torzítani, hanem csak annak a tudatban való tükrözödését, megjelenését.

2./ Az érzékszervek határain kívül eső információk nem érkeznek be az agyba, tudatba. Sem mint információ, sem más formában!

De vannak falrengetőbb mondataid is:

"Mindez a szellemhez tartozik : halál után a szellem és a lélek nem szünik meg, igy nem csak gondolatok, hanem érzések is vannak halál után ( bár jobb szó az érzelmek, hiszen ezeknek semmi köze a fizikai érzetekhez...)"

Nem merem megkérdezni, hogy melyik halott közölte ezt Veled, mert attól tartok, hogy válaszodból az derülne ki, hogy "szellemidézésekre" is jársz és ott panaszkodott egy szellem, hogy milyen bánatos.

"A 255 hsz. ben a tudati szintekről irtam . Hozzá sem tudtál szólni."

Kedves Nemocap, nem akartam hozzászólni, mert egyrészt a tudati szintekről magasabb fokon is olvastam, de azt is pszihológusi nagyképűségnek tartom, a Te írásod inkább halandzsának felelt meg. Nem tartottam szükségesnek ilyen hajánálvonszolt dolgon vitatkozni.

" Ez is olyan dolog, amelyik kivűl esik ismereted határán, csak egy téves prekoncepcióra futotta a 310.-es hozzászólásodból."

Ez látod igaz, mindaz amit az emberi fantázia kitalál az ugyan szubjektíve létezik, de ismeretet arról egyszerűen lehetetlen szerezni. Nem is célom ilyesmivel foglalkozni. Ezt meghagyom azoknak, akik nem ismerik ki magukat az anyagi világban.

(233):"Igy aztán mégiscsak van abban valami, hogy minden embernek a saját tapasztalat a maga igazsága..."

Nemcsak van benne valami, hanem úgy igaz!

Javaslom a következő hozzászólásomat is olvasd el, amit Serenicnek írtam.

"Javaslom továbbá, ha az érvek kifogynak, tekints el a személyeskedéstől...:))"

Szeretném, ha rámutatnál azokra a mondatokra, amiben szerinted személyeskedtem. Tudniillik, ha egy állításodat valamilyen jelzővel illetem (pl.marhaság) az nem személyeskedés, az a tartalom értékelése.

"Inkább tanulj..." Azt teszem mindíg, csak nem abba az irányba, amire Te gondolsz. Az az irány elmeállapotom visszafejlődését jelentené, ami viszont nincs kizárva, ha elér az Alzheimer-kór nyavalyája.

Remélem meg vagy velem elégedve!